Slovenija
20 ogledov

"Nekdo, ki je izgubil, išče dlako v jajcu"

Kako glasujete Žurnal24 main
Peticija za razveljavitev referenduma zaradi "zavajanje volivcev". DVK: Komentar je skoraj odveč. Na vizualen način smo želeli volivcem prikazati postopek glasovanja.

"Na plakatih Kako glasujete, ki so viseli na vseh voliščih, je pod točko 4 očitna kršitev volilnega molka, saj narisani svinčnik kaže točno, kaj naj se obkroži - proti," so prepričani pobudniki spletne peticije z naslovom Za razveljavitev referenduma. "Glede na dejstvo, da je to naredila državna volilna komisija, kar je nedopustno, saj so volilne komisije dobile material za opremo volišč malo pred volitvami, le tega ni bilo mogoče preprečiti, s tem pa je bilo volivcevm onemogočeno neodvisno glasovanje, saj je narisani svinčnik proti preveč sugestibilen za volivca."

Prikaz glasovanja na volišču

NA DVK potrjujejo, da so takšni plakati včeraj res viseli na voliščih. "Ne vem, če je sploh potrebno, da komentiramo," pravi Dušan Vučko z Državne volilne komisije. "Za tokratne volitve smo se odločili za plakat, s katerem smo želeli na vizualen način volivcem prikazati postopek glasovanja na voliščih v šestih korakih," razlaga Vučko. "Ne gre zgolj za postopek obkrožanja, ampak ves postopek na volišču. Na ta način smo želeli pomagati tako volivcem kot povečati odgovornost volilnega odbora, da se postopka drži."

Vizualizirana naključna glasovnica

Med šestimi točkami je tudi 4. korak, ki volivcu daje navodilo "Pozorno preberite navodilo na glasovnici in glasujte v skladu s tem navodilom", poleg katerega je vizualizirana slika glasovnice. "To je popolnoma neodvisna slika, ki še zdaleč ne more pomeniti to, kar navajajo podpisniki peticije. Nekdo, ki je oblikoval plakat, je vizualiziral glasovnico," poudarja Vučko. "Gre za veliko domišljijo ali razočaranje ob izidu. Menim, da naši volivci niso ovce." 

Dodaja, da tovrstne plakate poznajo po vsej Evropi. "Ljudem pomagajo, med volitvami nismo imeli nobene pripombe, kvečjemu kakšno pohvalo," pravi Vučko. "Nekdo, ki je izgubil, išče dlako v jajcu."

Komentarjev 38
  • Evropski Slovenec 13:14 22.december 2015.

    Na našem volišču (kjer sem mimogrede tudi sodeloval) niti pogledali niso tega plakata. Smo ga tako dobro postavili, da bi se vsak zaletel v njega.Kot bi rekli južni bratje: Nisu ga je**li ma ni pet posto. :P

  • Vinko Klopcic 09:50 22.december 2015.

    Kreten te je nadrkal

  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 07:17 22.december 2015.

    Kdo je Primic? Bil sem proti, pa ne vem kdo je to? Zakaj si prilašča "moje" mnenje??