Slovenija
27 ogledov

Nekrep – zgodilo se ni nič

Družina Nekrep je kazensko ovadbo zoper Gordano Živčec Kalan napovedala konec ju Žurnal24 main
Organizacijskopravno, delovnopravno in strokovno se z ljudmi, ki so zdravili Bora Nekrepa, ni zgodilo nič, je dejal zastopnik družine Andrej Pitako.
Zdravniška zbornica Slovenije zavrača navedbe odvetnika Andreja Pitaka, da odločba drugostopenjskega razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije v primeru Nekrep še do danes ni izvršena. Kot so zapisali v zbornici, je njihovo razsodišče v postopku obravnave zdravnice in zdravnika končalo postopek na prvi in drugi stopnji.

Mineva leto dni, odkar je slovenska javnost izvedela za smrt 13-letnega Bora Nekrepa po zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Ukrepi se ne izvajajo

Drugostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice je 1. julija letos zdravnici Zlatki Kanič, ki je skrbela za Bora, izreklo ukrep začasnega odvzema licence za štiri mesece in varstveni ukrep obveznega dopolnilnega trimesečnega strokovnega izobraževanja. Drugemu zdravniku Robertu Pogorevcu je izreklo opomin in enomesečno dopolnilno izobraževanje.

Zastopnik družine Andrej Pitako pravi, da se noben od teh ukrepov ni izvršil, kar je ocenil kot protipravno.

Starši še vedno brez opravičila

Pitako je dodal, da starši umrlega Bora več kot leto in pol po smrti svojega sina še vedno niso prejeli nikakršnega opravičila, ampak zgolj izraze sočutja in sožalja: "Za nobeno napako se še nihče ni opravičil, napake pa zdaj prihajajo ena za drugo."

Remškar o primeru Nekrep: Sram me je
"Lahko rečem, da me je sram in da mi je žal, da sem v Sloveniji v tem trenutku zdravnik," je v zvezi s primerom Nekrep dejal generalni direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar.

Po besedah Remškarja gre Evropa v takšnih primerih po popolnoma drugačni poti; sporoča, analizira, se na tem uči in ne kaznuje. Kot je opozoril, pa pri nas to ne drži. "Ko sem januarja letos interveniral v smislu, da preveč odlašamo z zaključevanjem, pa sem bil označen kot sramota za slovensko zdravništvo," je spomnil Remškar.

Kot je dejal, je ministrstvo za zdravje že dvakrat zaprosilo Zdravniško zbornico Slovenije za sklep njihovega drugostopenjskega razsodišča, vendar pa zbornica ni poslala ničesar.

Na priče vršijo pritisk

Starši Bora Nekrepa, ki je marca 2008 umrl po obravnavi v UKC Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, ki ji očitajo umor iz malomarnosti. Poleg tega je pravni zastopnik družine Nekrep vložil tudi kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

Preiskovalni postopek je v sklepni fazi. Pitako pravi, da se na povabljene priče v kazenski preiskavi, ki so zaposlene na UKC Maribor in na sodišču v kazenski preiskavi ne izpovedujejo tako, kot si delodajalec predstavlja, vrši pritisk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.