Slovenija
25 ogledov

Nemčiji se obeta upokojitev pri 70.

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Napovedi, da bomo Slovenci in Slovenke v prihodnje delali do 65. leta, so sprožile burne odzive javnosti. V Nemčiji pa napovedujejo, da bo potrebno upokojitveno starost dvigniti kar na 70 let.

To vsaj zatrjuje ekonomski inštitut IW, ki svari, da  zaradi nizkih stopenj rodnosti in zviševanja pričakovane življenjske dobe ni druge rešitve, kot je ponoven dvig upokojitvene starosti. Po reformi leta 2007 se bodo sicer Nemci po koncu prehodnega obdobja leta 2029 upokojevali pri 67. letih, že doslej pa je bila ta meja postavljena na 65 let. Vendar bo potrebno z reformo nadaljevati tudi po tem letu, so na podlagi demografskih projekcij prepričani strokovnjaki.

Kdor ne vidi posledic starajočega se prebivalstva, je slep,  pravi vodja inštituta IW Michael Hüther v odzivu na razprave parlamentarcev, ki želijo za določene poklice doseči znižanje starosti upokojevanja. "Potrebujemo veliko več fleksibilnosti, kar se tiče dela v starosti," dodaja Hüther in meni, da bi morala biti starost 67 let le orientacijske narave, ne pa meja za dejansko upokojitev. V ta namen predlaga vrsto malusov in bonusov za vse, ki bi se želeli upokojevati predčasno ali kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.