Slovenija
3213 ogledov

Nemec o sila nenavadnem dogajanju, Olaj in Hojs vse zanikata

Protesti v Ljubljani Anže Petkovšek
Nadzor, ki ga je na Generalni policijski upravi opravil Knovs, je potrdil, da je bil med protesti 5. oktobra v dveh operativnih centrih policije tudi vrh notranjega ministrstva.

Po besedah predsednika Knovsa Matjaža Nemca (SD) je to "sila nenavadno", saj so v preteklosti ministri operativne centre obiskovali šele po zaključku akcij. Po ugotovitvah nadzora, ki ga je opravilo pet članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), so bili v dveh operativnih centrih policije v času protesta notranji minister Aleš Hojs, njegov državni sekretar Franc Kangler, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu premierja Žan Mahnič in generalni direktor policije Anton Olaj. Če je bila navzočnost slednjega upravičena, pa to nikakor ne moremo govoriti za preostale tri, je dejal Nemec. Na vprašanje, ali je bil v enem centru navzoč tudi drugi Hojsov državni sekretar Božo Predalič, pa Olaj po besedah predsednika Knovsa ni želel odgovoriti.

Po besedah Nemca Knovs danes ni mogel ugotoviti, ali je kdo od navzočih politikov policiji dajal neposredne ukaze, kako naj ukrepa na protestih. Olaj jim namreč ni vedel povedati, ali so dogajanje v operativnih centrih snemali. To naj bi Olaj preveril in jim sporočil naknadno.

Knovs po besedah Nemca danes ni dobil odgovorov, kdo in na kakšen način je policiji izdal ukaz, da je treba na protestu, ki je bil v Ljubljani 5. oktobra in med katerimi sta bila pridržana tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović in raper Zlatan Čordić, zoper protestnike uporabiti vsa razpoložljiva sredstva "in to v času, ko protesti še niso bili nasilni".

Sredin protivladni protest | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Minister Hojs je sicer 15. oktobra na Twitterju zapisal, da je bil 5. oktobra v Budimpešti, na Brniku pa je pristal šele ob 16.17. Nemec je danes v zvezi s tem povedal, da je Hojs tisti dan v enega od operativnih centrov prišel "v zgodnje večernih urah". Danes je zanikal, da je dajal kakršnekoli usmeritve policiji, razen pisnih, ki so javne in jih lahko vsakdo vidi. 

Odzval se je tudi državni sekretar Žan Mahnič, ki je zapisal, da ni nikomur dajal navodil in da je prišel v center zaradi seznanitve z delom in varnostno situacijo, kar se je zgodilo ob 19.15, ko je bil glavni del protestov že končan. 

Generalni direktor policije Anton Olaj pravi, da v policiji spoštujejo parlamentarni nadzor in Knovs, zato je danes kljub vsebinam, ki so presegale pristojnost Knovsa, odgovarjal na zastavljena vprašanja. Nadzorov in poizvedb varuha človekovih pravic so vajeni. Zanika pa, da bi vsebinsko posegal v zaključna poročila nadzornih komisij po protestih.

Pod drobnogledom enajst protestov

Komisija je sicer danes pod drobnogled vzela 11 protestov, ki so v zadnjih mesecih potekali v Ljubljani, v treh od njih pa na policiji vodijo tudi notranji nadzor. Med drugim je pregledala ravnanje vrha policije v zvezi s protestom, ki je bil 26. junija in na katerem je policija iz Prešernovega trga odstranila t. i. rumene jopiče, Olaj pa je nato nad njenim ravnanjem uvedel notranji nadzor. Po besedah Nemca se je generalni direktor policije s skupino, ki je izvedla nadzor, dobil pred samo izvedbo nadzora kot tudi po njej, kar je danes potrdil sam. "To na nek način meče slabo luč v objektivnost nadzorne skupine," je prepričan Nemec.

V oči po besedah predsednika Knovsa bode tudi današnje priznanje Olaja, da je vsaj v enem primeru nadzora "sam posegel v delo nadzornikov, torej v zaključno poročilo". To je po besedah Nemca nenavadno, saj bi generalni direktor policije moral zagotoviti pogoje za neodvisno delo nadzorne komisije.

protest proti PCT | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vsaj v enem od protestov je po besedah predsednika Knovsa dokazana tudi napačna ocena, ki jo je podala policija ob pripravah na dogodke. Zato je nenavadno, da policija govori o tem, da je bila "varnostna ocena dobro opravljena". Opozoril je tudi, da je policija na protestu 5. oktobra uporabila daleč največ prisilnih sredstev v svoji zgodovini.

Zaradi takšnih in drugih pomislekov o ravnanju policije je Knovs po besedah Nemca danes sprejel nekatere sklepe, s katerimi je varuha človekovih pravic pozval, naj v skladu s svojimi pristojnostmi preveri ustreznost ravnanja policije na protestih, predvsem z vidika spoštovanja človekovih pravic. Knovs namreč na tem področju nima pristojnosti, pravi Nemec.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 21
  • Dusan12 17:31 19.oktober 2021.

    Pa kaj je tazafrustriranec pričakova, da bodo v njegovem kevdru, birango jedna in vlekel na ušesa, halo irma , si zaspal, te niso dovolj že plačali jazbeci levi

  • bogdan76 06:57 19.oktober 2021.

    Oprostite samo tale Matjaž jeres butast papirje o zaposlitvi Nataše jezopet založiv kar nitko naj kupi.

  • Stane Adamič 06:17 19.oktober 2021.

    Zgleda, da je to res kar se govori, da je Nemcu mami kupila diplomo.