Slovenija
23 ogledov

Nemško gospodarstvo peša

Borza Reuters
Nemško gospodarstvo se je v drugem četrtletju v primerjavi s prvim trimesečjem okrepilo le za 0,1 odstotka, potem ko je v prvih treh mesecih leta raslo še po 1,3-odstotni stopnji.

Na letni ravni je bila rast bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem trimesečju 2,8-odstotna, potem ko je bila v prvem četrtletju petodstotna.

Na najnovejše podatke so se takoj odzvali indeksi na pomembnejših borzah stare celine. Ti se namreč znižujejo. Vlagatelji čakajo tudi na izid srečanja med nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Pričakovana umiritev rasti

Podatki sicer kažejo na pričakovano umiritev gospodarske dejavnosti po nekaj četrtletjih hitre rasti največjega evropskega gospodarstva, a današnje sporočilo nemškega statističnega urada je vseeno razočaralo analitike, ki so ocenjevali, da se je nemški BDP na četrtletni ravni okrepil za okoli 0,5 odstotka.

Analitike je razočaralo tudi dejstvo, da so statistiki nekoliko navzdol popravili tudi podatek za prvo trimesečje. Nemško gospodarstvo se je tako v prvih treh mesecih v četrtletni primerjavi okrepilo za 1,3 in ne za 1,5 odstotka.

Izvoz glavni motor rasti

Kot so zapisali v nemškem statističnem uradu, so na rast še vedno pozitivno vplivala gibanja na področju izvoza.

Ta tako še vedno raste, vendar pa ga je v drugem trimesečju prehitela rast uvoza, kar je pomenilo, da je bil neto učinek zunanje trgovine na gospodarsko rast negativen.

Spodbude gospodarski rasti so še naprej prihajale tudi z naslova investicij v osnovna sredstva, medtem ko je negativno na gospodarsko dejavnost vplivala manjša zasebna poraba in nižja vrednost investicij v gradbeništvu.

Podrobnejše podatke o gibanju BDP v drugem trimesečju bodo nemški statistiki objavili 1. septembra.

Območje evra v četrtletju z 0,2-odstotno rastjo

Države območja evra so v drugem četrtletju zabeležile 0,2-odstotno gospodarsko rast v primerjavi s prvimi tremi meseci leta. V prvem trimesečju je bila rast na četrtletni ravni 0,8-odstotna.

Na letni ravni se je gospodarstvo evrskega območja v drugem četrtletju okrepilo za 1,7 odstotka, potem ko je bila v prvem četrtletju 2,5-odstotna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.