Slovenija
26 ogledov

(Ne)namerna zastrupitev

V Kobilarni Lipica ne želijo, da bi nenaden pogin konj zasenčil petkov vrhunski Žurnal24 main
Lipica. Poginili štirje konji. Direktor ne verjame, da gre za naključje.
Sledljivost sestavin
Hrana. Kolika je pogosta in nenadna trebušna bolezen konj, ki jo povzroči nepravilna ali zastrupljena hrana. V Lipici poudarjajo, da je uvedena sledljivost vseh krmnih sestavin, zato se jim zdi strokovno nemogoče, da bi ob vseh kontrolnih mehanizmih hkrati in z enakimi simptomi zbolelo več konjev.

Kobilarna Lipica je zaradi kolike prejšnji teden izgubila kar štiri konje. Tomi Rumpf, direktor Kobilarne Lipica, se boji, da ob kar štirih skoraj hkrati poginulih konjih ne gre zgolj za splet nesrečnih okoliščin, pač pa da je želel nekdo škoditi ugledu Lipice.

Na delu kriminalisti
Kot pravi Rumpf, se namreč v Lipici dogaja, da se bolezen pojavi po odmevnih pozitivnih dogodkih. Tokrat v času nastopa v Stožicah, pred dvema letoma po obisku britanske kraljice Elizabete. Tako kot takrat so v Lipici tudi tokrat zavarovali dokaze in o zadevi obvestili kriminaliste, v teku pa je tudi veterinarska preiskava.

Eden od konjev, ki naj bi nastopil na petkovi predstavi v Stožicah, je začel kazati znake bolezni, potem ko je že bil prepeljan v Ljubljano. Na zdravljenje so ga odpeljali na kliniko za kopitarje na veterinarski fakulteti, kjer je v noči na petek poginil. V kobilarni pa je medtem zbolelo več lipicancev, ki niso bili na predstavi in so bivali v drugem hlevu, trije so poginili.

Možnost, da bi prvi konj zbolel zaradi napornih priprav na nastop, v kobilarni zavračajo, saj gre za zelo trenirane konje, ki so v visoki kondiciji ter navajeni prevozov in nastopanja. V Lipici tudi zagotavljajo, da so bili v Ljubljani vsi konji deležni vrhunske oskrbe.

Več podrobnosti o nesrečnem dogodku bodo v Lipici predstavili na današnji tiskovni konferenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.