Slovenija
15715 ogledov

Nenavadni koncentrični krogi na radarski sliki? Ni zarota!

Radarska slika padavin Arso
Na družabnih omrežjih je ob začetku vremenskih ujm zaokrožila objava s sliko koncentričnih krogov na radarski vremenski sliki. Nekateri komentatorji na družabnih omrežjih trdijo, da gre za umetno ustvarjene tehnologije za spreminjanje vremena. Ni zarota!

Koncentrični krogi niso novost, saj so na ARSO na svoji spletni strani pojasnilo podali že leta 2017. Kot so pojasnili na ARSO, ne gre za naraven pojav, temveč za pomanjkljivost merjenja padavinskih oblakov z radarjem.

Radarska slika padavin | Avtor: Arso Arso

Radar meri ozračje tridimenzionalno, z ozkim antenskim snopom, širokim le 1°. Antenski snop 12-krat obkroži polni kot 360°, pri tem pa se naklon snopa (elevacija) vsakič malo dvigne. Začne se pri 0,5° in konča pri 28°. Ker je potrebno meritev izvesti v največ 5 minutah, je med zgornjimi elevacijami precej vrzeli, med predzadnjo in zadnjo že kar 8°. Zaradi vrzeli plast svetlega pasu, debela nekje 300-500 m, od zgoraj zgleda kolobarjasto, običajno z izmeničnimi rumenimi in rdečimi kolobarji. Kolobarji so izraziti tudi zato, ker prikazuje tloris maksimalnih radarskih padavin.

Kot so še takrat zapisali na ARSO se je treba pri interpretaciji radarskih slik zavedati pomanjkljivosti tovrstnih meritev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:41 07.avgust 2023.

    Jakec nimaš pojma zakaj se to dogaja,pa tudi verjel ne boš če tudi bi slišal resnico

  • jakec1575 22:20 06.avgust 2023.

    pred priblizno pol leta sem napisal, da stanje med la ninjo in el ninjom orehaja v močan el ninjo. Vsakokrat, ko je deloval el ninjo smo imeli taksne ekstremen dogodke. v kombinaciji z globalnim segrevanjem se tvori v atomsferi več ...prikaži več energije. več energije, visji stolpec oblakov. vec vode, vec strel, vec toce. to vse je bilo napovedano v zadnjih 10 letih. zdaj je tu.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:50 06.avgust 2023.

    Sem že kar v letih,pa tega včasih ni bilo