Slovenija
2831 ogledov

Nenavadni vremenski pojavi. Tudi pri nas.

Zima
Medtem ko se naši severni sosedje soočajo s težkimi posledicami vremena, je pri nas slika povsem drugačna. Več obrazov vremena. Tudi pri nas.

Da bi le z eno besedo opisali vreme pri nas, bi bilo v današnjem jutru težko, priznavajo tudi na Agenciji RS za okolje, kjer so objavili to zgovorno slikovno podkrepitev:

Že pred dnevi so medtem na Arsu pojasnjevali pojav začetka letošnjega leta, ko je Slovenija postala nekakšna "zelena oaza". Povsod okrog sneži, predvčerajšnjim je snežilo celo na dalmatinskih otokih, pri nas pa še vedno skoraj nič ali zelo malo snežnih padavin.

"Glavni mehanizmi nastanka obilnih padavin so bli povezani s tako imenovanim prisilnim dvigom zraka preko gorskih pregrad," so zapisali pri Arsu in podali še dodatna pojasnila, ki jih preberete na spodnji povezavi:

Močno sneženje v Avstriji Arso Slovenija To je razlog, da okrog nas sneži, v Sloveniji pa ne

Danes nekaj snežink

Danes bo po Sloveniji vendarle nekaj snežnih padavin, po napovedih vremenoslovcev bo občasno rahlo snežilo na severu in vzhodu.

"Jutri čez dan se bo postopno razjasnilo. Veter bo oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -2, ob Obali okoli 2, najvišje dnevne od -1 do 3, na Primorskem do 8 stopinj Celzija," vreme za jutri napovedujejo na Arsu.

Tudi ob koncu tedna nas čaka podobno vreme. Kot je zapisano na spletni strani Agencije za okolje, bo v soboto sprva pretežno oblačno, popoldne pa se bo oblačnost umikala. V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

Padavine konec prihodnjega tedna

"Naši kraji bodo sprva na obrobju območja visokega zračnega tlaka s središčem nad zahodno Evropo, ki bo v ponedeljek prehodno oslabelo. Predvidoma naslednjo sredo se bo smer višinskih vetrov nad Alpami začela obračati iz severozahodne na jugozahodno. Ob koncu naslednjega tedna se bo povečala možnost za nastanek ciklona v Sredozemlju," vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

Dodajajo, da bo od ponedeljka do srede prevladovalo precej sončno ter zlasti v ponedeljek in torek tudi vetrovno vreme. Verjetnost za padavine se bo povečala od četrtka naprej. "Zaradi otoplitve je po nižinah dež sprva bolj verjeten. Jutranje temperature bodo večinoma od -5 do 0, najvišje dnevne pa tudi nad 5 stopinj."

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.