Slovenija
20 ogledov

Neplačevanje prispevkov kaznivo dejanje

Zakonodaja že sedaj omogoča kaznovanje delodajalcev, ki prispevkov za delavcev n Žurnal24 main
Državno tožilstvo in ministrstvo za pravosodje se strinjata, da zdajšnji pravni okvir omogoča kazenski pregon delodajalcev zaradi neplačevanja socialnih prispevkov zaposlenim.

Tako je po sestanku z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem danes povedal predsednik vlade Borut Pahor. Da gre pri neplačevanju prispevkov delavcem za kaznivo dejanje, se je tako strinjal tudi minister Zalar.

Državno tožilstvo je tako od 1. januarja 2009 do konca junija letos že dobilo v obravnavo 370 kazenskih ovadb – 297 proti fizičnim in 73 proti pravnim osebam, o le petnajstih pa do sedaj še niso odločali. Tožilstvo sicer te kazenske ovadbe obravnava prednostno, o njih pa morajo odločiti najkasneje v 30 dneh, je poudaril minister Zalar, saj gre za zadeve posebnega družbenega pomena. Dodal je, da je bilo doslej obtoženih že 54 fizičnih oziroma pravnih oseb, ki so povezane s kršitvami pravic delavcev do socialne varnosti.

Pri tem je Zalar poudaril, da mora biti to v opozorilo drugim delodajalcem: "Iz teh podatkov izhaja jasno sporočilo tistim delodajalcem, ki so morda v skušnjavi, da ne bi obračunavali ali izplačevali socialnih prispevkov, da če bodo to storili, prevzemajo resno tveganje, da se bo to njihovo ravnanje sankcioniralo v kazenskem postopku in da lahko končajo tudi v zaporu." Za neplačevanje prispevkov je namreč zagrožena kazen do enega leta zapora, za težje kršitve pa tudi do treh let zaporne kazni. 

Minister za pravosodje je sklenilo, da so analize pokazale, da kazenski zakonik ustrezno kvalificira te kršitve, da jih državno tožilstvo ustrezno obravnava, v relativno kratkem času pa na ministrstvu pričakujejo tudi prve odločitve sodišč v teh zadevah. Meni, da za zdaj v zvezi s tem spremembe kazenskega zakonika niso potrebne. Pahor je dodal, da si bo država prizadevala, da bodo plačevanje prispevkov delavcem preverjali tudi preko drugih institucij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.