Slovenija
25 ogledov

Neporabljenih bo 22 milijonov evrov

Za nova delovna mesta bi morali nameniti več, pravi Čerinova. FOTO: Nik Rovan Žurnal24 main
Brezposelni. Izobraževanje jih ne mika.

Ostanek. V prvih devetih mesecih letos je bilo porabljenih 55 od sto milijonov predvidenih sredstev za aktivno politiko zaposlovanja.

94.591 brezposelnih

Oktobra se je na zavod za zaposlovanje prijavilo več kot 15 tisoč ljudi, največ doslej. Razlog za to so prijave po zaključku šolanja in stečaji nekaterih večjih podjetij. 


15.653 prostih delovnih mest.

Povpraševanje po delavcih se je zaradi sezonskih vplivov povečalo, v primerjavi s septembrom je naraslo za pet odstotkov. V prvih devetih mesecih je delo dobilo 11.792 brezposelnih.

Največ sredstev je ostalo v programu usposabljanje in izobraževanje v delu, ki je namenjen podjetjem. To pomeni, da so sredstva bila dodeljena, vendar podjetja niso izvedla izobraževanj in usposabljanj v predvidenem obsegu, sporočajo z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Študirali ne bi
"Za pridobivanje višje izobrazbe je relativno majhno zanimanje," ugotavlja Tatjana Čerin iz Gospodarske zbornice Slovenije. "Ljudje niso pripravljeni na pridobivanje višje izobrazbe, čeprav ugotavljajo, da v sklopu teh znanj, ki jih imajo, težko dobijo novo zaposlitev."

Za s. p. ni več denarja
V programu spodbujanje zaposlovanja in samozaposlovanja, ko so brezposelni, ki so pridobili status samostojnega podjetnika, dobili subvencijo več kot štiri tisoč evrov, je sredstev zmanjkalo. "Delodajalci menimo, da bi sredstva za aktivno politiko morali uporabljati bolj namensko, za bolj dejavno odpiranje delovnih mest in usposabljanje ljudi za ta dela," meni Čerinova.

Denar za nadomestila

Na koncu leta naj bi ostalo skupno kar 22 milijonov evrov, delno bodo sredstva prenešena v prihodnje leto, delno pa se bodo porabila za izplačilo denarnih nadomestil za čas brezposelnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.