Slovenija
1040 ogledov

Nepravilno nameščena vinjeta vas drago stane

nakuip vinjete Žurnal24 main
Varuh človekovih pravic ocenjuje, da obstaja nesorazmernost pri kaznovanju voznikov, ki nimajo vinjete, in tistih, ki so vinjeto sicer kupili, a so jo na vozilo namestili na nepravilen način.

Za nepravilno nameščeno vinjeto namreč voznik plača kazen, kot da je ne bi imel. Varuh meni, da bi zakonodajalec med obema položajema moral razlikovati.

Na varuha se je obrnil pobudnik, ki je imel na sprednjem vetrobranskem steklu svojega avtomobila nalepljenih več nalepk, zato je vinjeto za leto 2009, kakor tudi za leto 2010 nalepil na levo stransko steklo.

Deležen naj bi bil več cestninskih nadzorov in naj ne bi imel nobenih težav, marca 2010 pa so mu po opravljeni kontroli izdali plačilni nalog zaradi prekrška vožnje brez veljavne vinjete.

Pobudnik je pri tem izpostavil vprašanje ustreznosti člena 77a  zakona o javnih cestah in sorazmernosti predpisane kazni.

Skupaj z globo in stroški postopka v zvezi z vloženo zahtevo za sodno varstvo ter nakupom nove vinjete je namreč plačal 565 evrov. To pa je višji znesek, kot bi ga plačal voznik, ki vinjete sploh nima.

Dars: nepravilno nameščeno vinjeto je možno zamenjati za drugo

Pri varuhu so se za pojasnila obrnil na Družbo za avtoceste RS (Dars) in pristojno ministrstvo, pri čemer so želeli razčistiti zlasti vprašanje sorazmernosti kaznovalne določbe.

V obeh primerih sta namreč voznika glede na obstoječo zakonsko ureditev obravnavana enako, le da je tisti, ki je imel nepravilno nameščeno vinjeto, kaznovan za najmanj 95 evrov več, kolikor pač stane nova vinjeta.

Na Darsu so pojasnili, da je nepravilno nameščeno vinjeto mogoče zamenjati za drugo brez novega nakupa oziroma za šest evrov, kolikor je strošek zamenjave, na Cestninskem uporabniškem centru Dars, kjer na zahtevo voznika napačno nameščeno veljavno vinjeto odstranijo in nadomestijo z novo.

Navedli so še, da je bil pobudnik v letu 2010 zaradi istega prekrška (vožnja z neveljavno vinjeto) že dvakrat obravnavan. Vsi nadzori, opravljeni pred tem, pa so se najverjetneje končali z opozorilom.

Ministrstvo: gre za dva različna prekrška

Pristojno ministrstvo se s pomisleki varuha o (ne)ustreznosti zakonskih podlag, ki se nanašajo na uporabo vinjete, ni strinjalo. Je pa pritrdilo njegovim navedbam, da gre za dva različna dejanska položaja, ki sta prav zato opredeljena kot samostojna prekrška – vožnja brez veljavne vinjete in vožnja brez vinjete.

Ministrstvo je zavrnilo tudi pripombo varuha o nejasnem zapisu sankcije za nepravilno nameščeno vinjeto. Ker gre za dva različna položaja, gre po navedbah ministrstva tudi za dva različna prekrška, za katera je zakonodajalec predpisal globo za vsako od kršitev.

Pri tem pa se, so zapisali pri varuhu, ministrstvo glede nesorazmernosti kaznovanja zaradi nepravilno uporabljene vinjete (pobudnik je moral kupiti novo, kot da je sploh ne bi imel), ni opredelilo.

Komentarjev 22
  • 1111 16:46 15.maj 2012.

    ...gnoj od darsa...na svoj avto zalepim vinjeto kjer meni paše, avto je moja lastnina!!! Švica ima vinjete že leta in leta, ampak ne komlicirajo kam moraš nalepit...to je možno samo v naši jebeni, fašistični, kvazi državi...najraje jo bi pribil nekomu na....

  • zlatane 15:51 15.maj 2012.

    a veš ti zakaj se vse moje stranke na firmi zmotijo???

  • zlatane 15:50 15.maj 2012.

    ok potem ti pač ne bomo...saj sem te vprašal za navodila iz vljudnosti...???!!!