Slovenija
106 ogledov

Nepravilnosti, a nič se ne zgodi

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Izredni inšpekcijski nadzor ugotovil nepravilnosti. Munc: zahtevamo kazensko odgovornost za nevestno delo.

"Zahtevamo, da konkretni javni uslužbenci obeh centrov za socialno delo kazensko odgovarjajo za svoje nevestno delo v primeru Zaloška, da se konča skrivanje za imenom institucij," poziva Matic Munc iz Svetovalnice Akcija!. Pri tem navaja odgovornost obeh direktorjev ter konkretnih javnih uslužbencev, ki so opustili varstveni nadzor nad pogojno izpuščenim.

Kot pojasnjuje, gre za uradno pregonljiva kazniva dejanja javnih uslužbencev in dolžnost socialne inšpekcije, da naznani sume takšnih kaznivih dejanj tožilstvu. "Če direktor socialne inšpekcije Peter Stefanovski ne vidi povezave med opustitvijo javnega pooblastila in storitvijo kaznivega dejanja na Zaloški, mu takšno povezavo lahko razložimo v naši svetovalnici," piše.

Spomnimo, izredni inšpekcijski nadzor nad socialnimi službami v primeru tragedije na Zaloški je pokazal pomanjkljivo ravnanje centrov za socialno delo. Inšpektor je po štirih meseceh preučevanja arhivov ugotovil, da sta centra ob prvem izbruhu nasilja leta 2008 ravnala strokovno in zakonito, prav tako v postopku razveze zakonske zveze in pri urejanju očetovskih stikov. Zalomilo pa se je pri izvajanju nalog, povezanih s postopkom obravnave vloge za pogojni odpust, in pri varstvenem nadzorstvu obsojenca, saj je bil oče na pogojnem odpustu. Socialne službe bi ga morale nadzirati, a ga niso.

Poziva tudi poslance

Na nevestno delo javnih uslužbencev CSD Moste polje in CSD Črnomelj sta Matic Munc in Boža Plut iz Ostržka opozorila že na notranjem odboru takoj po tragediji. "Člani odbora iz vrst vladajoče koalicije so naše očitke zavračali in poskušali problematiko minimalizirati," pravi Munc in jih poziva, naj še enkrat premislijo glede svojih stališč. Ugotovitve socialne inšpekcije namreč potrjujejo, da so bila njihova opozorila utemeljena.

Komentarjev 1
  • Robi Ant 11:46 28.julij 2011.

    Sej res, sociala bi morala vsakomur stati za vratom, da bi preprečila tragedijo. To pomeni vsaj 200.000 novih zaposlitev. Tudi policija na norveškem bi lahko preprečila tragedijo. Res je, te svari se ne dogajajo v sistemih z diktarturami, tam ljudi, ...prikaži več ki že rahlo odstopajo pospravijo, upam, da veste kam.