Slovenija
211 ogledov

Nepravilnosti pri prevzemu Etola

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
ATVP naj bi ovadila NFD Holding in njegovega nekdanjega prvega moža Valanta, družbo CBH in njenega nekdanjega direktorja Podlesnika ter koroškega podjetnika Planinšca in njegovo družbo Energo Denus.

ATVP naj bi po informacijah časnika Dnevnik ovadila NFD Holding in njegovega nekdanjega prvega moža Stanislava Valanta, družbo CBH in njenega nekdanjega direktorja Zdenka Podlesnika ter koroškega podjetnika Zorana Planinšca in njegovo družbo Energo Denus. Po pisanju časnika gre za zlorabo notranjih informacij pri lanskem prevzemu Etola.

Iz Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) so v petek namreč sporočili, da so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij na pristojno okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper tri pravne in tri fizične osebe. Kdo so ovadeni, v ATVP niso navedli.
Po pisanju Dnevnika naj bi ATVP omenjeni trojici očital zlorabo notranjih informacij pri 35 milijonov evrov vrednem prevzemu celjskega Etola iz začetka lanskega leta.

Tedaj naj bi namreč Zoran Planinšec, Zdenko Podlesnik in Stanislav Valant, ki je bil v tistem času tudi prvi nadzornik Etola, prek Energo Denusa kupovali delnice Etola, čeprav naj bi že vedeli, da bo izraelski Frutarom februarja objavil prevzemno ponudbo in za njih ponudil enkrat višjo ceno od borzne.

Valant: Planinšca ne poznam

Planinšec, ki s kazensko ovadbo v petek še ni bil seznanjen, za Dnevnik ni mogel ne potrditi ne zanikati, ali je pred objavo prevzemne ponudbe kupoval Etolove delnice. Podobno se je komentarja vzdržal tudi Podlesnik, ki ni želel odgovoriti niti na vprašanje, v kakšnih osebnih ali poslovnih odnosih je s Planinšcem in njegovim Energo Denusom.

Valant je medtem zavrnil kakršno koli zlorabo notranjih informacij in zatrdil, da Planinšca ne pozna. "ATVP me je ob Frutaromovem prevzemu Etola pozvala k razkritju, ali sem v letu dni pred tem trgoval z delnico Etola. Iz vseh evidenc je razvidno, da tega nisem počel. Z delnico nisem opravil nobenih poslov. Agencija mi je nato zaradi zamude pri poročanju izdala opomin," je časniku še dejal Valant.

Vedeli, po kakšni ceni bo izveden prevzem

Preden je Frutarom januarja lani od skupine večjih lastnikov kupil 56 odstotkov Etola, se je z delnicami celjske družbe trgovalo po ceni okoli 70 evrov za delnico, medtem ko je Frutarom v prevzemni ponudbi, objavljeni mesec kasneje, za njih ponudil 141 evrov.

O prodaji Etola naj bi se z Izraelci sicer pogajala prav Valant in Podlesnik, ki naj bi tako bistveno prej kot preostali udeleženci kapitalskega trga tudi vedela, po kakšni ceni bo izveden prevzem.
Da je imel Valant veliko več informacij kot preostali večji lastniki Etola, po navedbah časnika zgovorno priča podatek, da je NFD Holding za delnico Etola sredi januarja lani iztržil 141 evrov, medtem ko so isti dan NKBM, KBM Infond, Maksima Invest in Voc Celje pri prodaji svojega 22-odstotnega deleža dobile 133 evrov za delnico oz. osem evrov manj.

Ker so se vsi večji posli odvili prek t.i. sivega trga, ni mogoče preveriti, ali je Frutarom delnice dejansko kupoval od njihovih prvotnih lastnikov ali prek morebitnega posrednika.

Kakšno vlogo je pri prevzemu Etola dejansko odigral Energo Denus, za zdaj še ni znano, prav tako ne, kakšen dobiček naj bi ta družba ustvarila pri trgovanju z delnicami Etola, še piše časnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.