Slovenija
23 ogledov

Nepredvidljivi – tako kot potresi

Konglomerat je porozen in nestabilen, meteorne vode ga spirajo in rahljajo, nast Žurnal24 main
Podor. V kanjon Kokre zgrmelo okrog sto kubičnih metrov materiala. Več o škodi znano po današnjem ogledu.

Včeraj zgodaj zjutraj se je v kanjon Kokre zrušilo več kot sto kubičnih metrov konglomeratne stene. Nekaj je je padlo na jez pod Pungertom, pri tem pa se ni nihče poškodoval.

Podori v kanjonu so dokaj pogosti, Gregor Aljančič iz jamarskega društva Carnium pa ocenjuje, da je bil zadnji takega obsega pred približno 50 leti. Pred približno sto leti je podor pod Prešernovim gajem zasul mlin in povzročil tudi nekaj smrtnih žrtev.

Več o škodi in posledicah bo znano po današnjem ogledu. Morda bo v naslednjih dneh padel še kakšen manjši del, večje nevarnosti za kakšen dodaten večji podor pa naj ne bi bilo več, meni Aljančič. Hiše na vrhu kanjona naj prav tako ne bi bile ogrožene.

Težko napovedati
"Spomladi se velikokrat pokažejo posledice zmrzali," o razlogih za podor razmišlja Aljančič in opozarja, da jih je zelo težko predvideti. "Potreben bi bil temeljit pregled razpok, kar pa ni tako preprosto," je dejal. Napovedovanje je primerjal s potresom. "Enkrat bo zagotovo, kdaj točno, pa je nemogoče reči," je sklenil.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.