Slovenija
110 ogledov

Nepremičninskega davka (še) ne bo

Blok Profimedias
Davka na nepremičnine, kot kaže, v tem mandatu ne bo, zelo verjetno pa je, da ne bo sprejet niti zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, poroča Dnevnik

"Karla Erjavca je njegov politični instinkt opozoril, da so parlamentarne volitve preblizu za odpiranje tako občutljivih vprašanj," v SMC po poročanju Dnevnika za blokado postopkov krivijo DeSUS. 

Pod vprašajem pa naj bi bilo tudi sprejetje zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, zaradi katerega je na ustavnem sodišču padel davek na nepremičnine, a ni pomemben le za odmero davka na nepremičnine. 

V tem mandatu zanesljivo ne bo

"Nepremičninskega davka prek novega zakona v tem mandatu zanesljivo ne bo," je danes v izjavi novinarjem v DZ potrdila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Dodala je, da mora biti podlaga v modelu množičnega vrednotenja ustrezno pripravljena in da je tudi za aktivacijo davka treba sprejeti ostale rešitve.

Na ministrstvu so povedali, da obravnave predloga zakona na vladi, čeprav je ministrstvo pripravilo izhodišča za oblikovanje novega sistema davka na nepremičnine, "v tem mandatu zaradi drugih prioritet koalicijskih strank ni pričakovati".

Ministrstvo za finance je sprva načrtovalo, da bo letos sprejet novi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, s katerim bi odpravili neustavnost ureditve za potrebe obdavčenja in na podlagi katerega bi prihodnje leto izvedli novo vrednotenje nepremičnin. Nov predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je bil sicer v javni razpravi pred skoraj letom dni, za razliko od prejšnjega pa je omogočal pritožbo na davčno osnovo.

Prav tako za prihodnje leto je bil v načrtu sprejem zakona o davku na nepremičnine, po katerem bi davek odmerili z letom 2019. Podlaga za to bi bili podatki novega cikla vrednotenja nepremičnin, zaključenega v letu 2018.

Zakon je tehnično usklajen, toda ..

Kustec Lipicerjeva je danes povedala, da je zakon o množičnem vrednotenju tehnična podlaga za vse nadaljnje korake. "V tehničnem smislu je zakon usklajen, zdaj pa je politično vprašanje, ali je zdaj primeren čas za obravnavo zakona," je dejala in dodala, da bo zakon stvar koalicijskega dogovora. 

"Ker je usklajevanje tega zakona trajalo dlje časa, je prišlo do trenutka, ko sam davek več nima politične prioritete," je še povedala Kustec Lipicerjeva.

Premier Miro Cerar je po navedbah časnika sicer nedavno na izvršnem odboru SMC dejal, da je treba zahteve ustavnega sodišča uresničiti in da ima predlog zakona o množičnem vrednotenju potrebno strokovno podporo ter da ne bodo "ščitili tistih, ki se okoriščajo s trenutno nepravično ureditvijo".

Z zagotovilom, da zakona o davku v tem mandatu ne bodo sprejemali, naj bi se SD in DeSUS sicer nekoliko omehčali glede podpore množičnemu vrednotenju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar praufo
    praufo 15:18 19.maj 2017.

    v nedogled ne bo šlo, žal...

  • Ferluci 07:55 19.maj 2017.

    Ve se, kdo je zadolževal in ŠE VEDNO zadolžuje državo. In jasno, dolgovi za najemanje všečnih in nepotrebnih posojil, nerentabilnih naložb različnih TEŠ-ev, poveličevanje javnega sektorja, itd, itd - se vedno poplačajo! Zastonj kosila ni - plačati ga je treba ...prikaži večba s povišanjem davkov in z novimi domišljijskimi davki in dajatvami pametnih rdečekožcev.

  • Avatar praufo
    praufo 15:14 18.maj 2017.

    "množično vrednotenje nepremečnin", ... tega pojma sploh ne razumem, vsak predmet, blago, artikel, storite ali celo nepremičnina ima neko vrednost (x), ki seveda nikoli ni fiksna, tako kot ni fiksna cena goriva, kile kruha, ali storitve malarja ... smo na ...prikaži več trgu in na trgu se vse spreminja in cene nihajo, ampak tisto kar je najbolj pomembno je, da državo ne bi smelo sploh brigat koliko je kaj vredno, ker pokasira ddv, pri vsi prodaji (transakciji, kjer je cena določena) in to je to ... ne razumem, zakaj bi se ukvarjal z vrednotenjem česar koli, in zakaj bi obdavčil neko streho, ki jo človek rabi za stanovanje, a je še to preveč?, pa ne glede na to koliko strehe ma, jo je pač postavu ... zakaj pa ne bi množično ocenili vrednost premičnin, pa uvesti davek na vse kar človek poseduje (od starih škornjev, pa šajtrge, pa star šporget, pa nerigistriran moped...), ... tam bi se šele nabralo