Slovenija
4 ogledov

"Nepremičninski zakon prinaša črne oblake"

stanovanja napremičnine Dravlje Ljubljana Anže Petkovšek
Po pogovoru koalicije o davku na nepremičnine prvaki strank razdeljeni. Opozicija: davek vodi v propad in prinaša črne oblake.

Po kolegiju koalicijskih partnerjev pri premierki Alenki Bratušek še ni jasno, ali bo predlog zakona o davku na nepremičnine ostal nespremenjen ali bo med skupinami prebivalcev dopuščal izjeme. To je še stvar tehničnih rešitev, ki jih bo pripravilo finančno ministrstvo, je povedal prvak SD Igor Lukšič. Ta meni, da bo vlada zakon v četrtek potrdila.

"Soglasje bo rešilo velike finančne težave"

Prvak SD Lukšič je ocenil, da pogovori koalicije o davku na nepremičnine potekajo v pravo smer in da bo prišlo do ustreznega soglasja, "kar bo rešilo velike finančne težave, pred katerimi je Slovenija". Finančni učinek nepremičninskega davka bo, kot zagotavlja Lukšič, takšen, kot je predviden v predlogu zakona.

Erjavec in Virant molčala

Vodja poslanske skupine največje vladne stranke Jani Möderndorfer je zagotovil, da so vsem skupinam prisluhnili. Ni pa konkretno odgovoril na vprašanje, ali bo predlog ostal enak, kot je zdaj. Tudi Möderndorfer ocenjuje, da pogovori "več ali manj potekajo v pravo smer" in da bo vlada predlog zakona potrdila v četrtek.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je pojasnil le, da so od ministrstva za finance prejeli informativne izračune glede učinkov zakona, ki so jih zahtevali.

Prvak DeSUS Karl Erjavec po srečanju izjav ni dajal, saj da so se ministri tako dogovorili. Pojasnil je, da pogovori potekajo. Kolegij je brez izjav zapustil tudi prvak DL Gregor Virant. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je sicer pred sestankom pri premierki dejal, da mora davek na nepremičnine, če ga želijo uvesti, zasledovati osnovna pravila. To po njegovih besedah pomeni, da ima čim manj izjem in je čim bolj pravičen.

Predlagani davek vodi v propad kmetijstva

Predlagani davek na nepremičnine je izrazito usmerjen proti podeželju in kmetom, meni poslanec SDS Robert Horvat. Dodaja, da davek za kmetijske objekte, obdelovalno zemljo in gozdove "vodi v propad slovenskega kmetijstva". Po besedah Horvat zakonu nasprotuje javnost, gospodarstveniki, občine in tudi kmetje, nasprotujejo mu tudi SDS. Poslanec meni, da bo davek "marsikoga pahnil na rob preživetja". Po njegovem mnenju bo davek na nepremičnine kmetom, ki porabijo dobršen del svoje pokojnine ali plače za vzdrževanje kmetije, onemogočil nadaljnje kmetovanje.

SLS: Nepremičninski zakon prinaša črne oblake

Predsednik SLS Franc Bogovič, ki je sodeloval na srečanju Kluba županov Slovenske ljudske stranke, je dejal, da je skupna ocena v SLS, da je premierka Bratuškova s svojo vlado šla na pohod za uničenje občin in podeželja, in to najverjetneje celo tudi zavestno. SLS to ocenjuje kot popolnoma nepravično in skregano z zdravo pametjo. "V SLS opozarjamo, da se na tak način ne sme vladati v državi, in če je kriza, je treba stopiti skupaj ter enakomerno in pravično razporediti bremena krize," je dejal Bogovič.

Bogovič je tudi opozoril, da več kot polovica Slovencev živi in dela na podeželju ter izven večjih mestnih središč, ki jih bosta vladni predlog proračuna za naslednji dve leti, predlog zakona o davku na nepremičnine, kot tudi morebitno oživljanje ideje ministra dr. Viranta o ukinjanju nekaterih občin, najbolj prizadela. "Sedanja vlada ne razume, da ljudem, ki se jim življenjski standard vsako leto zmanjšuje, letos med drugim že prek višjega DDV, raznimi trošarinami itd., ne more jemati v nedogled. Tudi obrtniki, gospodarstveniki in kmetje pri svojem delu ne morejo več prenašati dodatnih davčnih in drugih birokratskih bremen," pravi Bogovič, ki opozarja, da vlada vidi samo krpanje državnega proračuna, to pa počne na način, da zavira vsakršno gospodarsko rast.

Paket aktualnih vladnih predlogov in pobud, na čelu z nepremičninskim davkom, je po mnenju Kluba županov SLS uničevalski in usmerjen proti ljudem, proti podeželju.

Komentarjev 4
  • YaKo 19:49 14.oktober 2013.

    Itak pa davek že plačujemo kot 1. nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in 2. kot davek na posest stavb. :-(

  • KOJAK 18:42 14.oktober 2013.

    Kje je pa Lubej in VLV?

  • ocean 18:16 14.oktober 2013.

    Gluhi politiki ne želijo slišati, da se pobiranje davkov od nečesa, za kar so bili davki že pobrani v celoti, pač ne sme in to kar vsako leto v neskončnost. To razumem kot plenjenje privatne lastnine. Sprejeti tak zakon, na ...prikaži veča podlagi katerega se bo izvajalo pobiranje davkov od nepremičnin, razumem kot zakonsko odobritev izvajanja kaznivih dejanj nad lastniki le teh. Vse, ki podpirajo take ukrepe, bi bilo potrebno nagraditi z minimalno plačo, katere višino bi tudi radi spustili do ledišča....