Slovenija
16841 ogledov

Meteorologi: Da se je pokvarila postaja na Kredarici, je kriva ...

Podlasica. Profimedia
Pred zimskimi vremenskimi razmerami se je skrila majhna zver, ki si je postregla z napeljavo meteoroloških instrumentov.

Ekstremne vremenske razmere včasih povzročijo okvaro inštrumentov ali povzročijo njihovo nepravilno delovanje, čemur je najvišja meteorološka postaja na Kredarici, ki leži 2514 m visoko, še posebej izpostavljena. Ekipa meteoroloških opazovalcev nemudoma odpravlja večino težav in skrbi, da so meritve čimbolj tekoče, tokrat pa ni šlo vse po načrtih.

V postajo se je zatekla podlasica

26. februarja točno ob polnoči se je zgodila ''višja sila'', so sporočili iz Arsa.

Meteorologi so odkrili, da je postaja služi tudi kot prezimovališče podlasice, ki je ob pomanjkanju hrane v visokogorju za svoj prazen želodec izbrala napeljavo inštrumentov.

Neznano ostaja, ali je podlasica preživela in kam se je zatekla, je pa za seboj pustila spomine. Od takrat naprej je na samodejni postaji izpad meritev temperature in vlažnosti zraka. Zadnja podatka sta pokazala -15,3 °C in 73 %.

Zaradi neugodnih razmer bo odprava napake trajala nekaj časa, dežurna ekipa pa še vedno opravlja ročne meritve, ki večinoma potekajo vsako uro, ter vse ostale samodejne meritve.

Sončno vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Čaka nas atlantski tip vremena

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.