Slovenija
63824 ogledov

Nepričakovan obrat glede bonov

Hoteli LifeClass Portorož Hoteli LifeClass Portorož
Še dopoldne pričakovali 120 evrov, a vlada je odločila drugače.

Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je na popoldanski vladni konferenci objavil odločitev vlade glede tako imenovanih turističnih bonov. Še dopoldne je krožila informacija, da naj bi bili za polnoletne državljane RS vredni 120 evrov, mladoletne pa 50, a vlada je odločila drugače. 

"Za odrasle bodo boni vredni 100 evrov, za mladoletne 50," je Zajc pojasnil na novinarski konferenci. 

Boni vodo veljavni do konca letošnjega leta z možnostjo podaljšanje za novih šest mesecev. Vlada je za bone namenila dobrih 192 milijonov evrov. 

Hkrati so se spremenili tudi pogoji za unovčenje lanskih turističnih bonov na način, da jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprla v letošnjem letu.

 

Interventni zakon težak 243,5 milijonov evrov 

Vlada sicer gospodarstvu in turizmu z novim interventnim zakonom namenja dodatnih 243,5 milijonov evrov, pri čemer je Zajc izpostavil, da je vlada 705 milijonov že namenila za panoge področja gostinstva in turizma. 

Minister Zdravko Počivalšek je na Twitterju pri tem objavil: "Nekaj naših predlogov v njem ni, ker mora vlada skrbeti tudi za stabilnost javnih financ. Zato bomo dodatnih 30 milijonov evrov namenili iz evropskih kohezijskih sredstev. Panogi bomo torej skupaj zagotovili skoraj milijardo evrov pomoči."

Kot je zatrdil, so ves čas epidemije imeli odprt dialog z vsemi zbornicami in iskali možne rešitve. "Poleg splošnih ukrepov, kot je čakanje na delo, smo zagotovili tudi takšne, namenjene samo njim. Panoga je doslej iz vseh protikoronskih zakonov dobila direktno nakazanih 705 milijonov evrov," je poudaril.

Poleg protikoronskih pomoči je ministrstvo po njegovih navedbah z različnimi razpisi podelilo 238 milijonov evrov spodbud za več kot 5000 podjetij iz panoge. "Tudi na prihodnjih razpisih bo posebna pozornost namenjena gostinstvu in turizmu, saj se zavedamo težav in pomena panoge," je napovedal.

 

Ukrepi, ki jih zakon zajema

Med predvidenimi ukrepi so že omenjeni težko pričakovani turistični boni, pomoč bodo poleg tega prejeli tudi žičničarji; vredna bo 3,7 milijona evrov. Dobili bodo povračilo za izpad prodanih vozovnic v višini 40 odstotkov. Izpad prihodkov bo izračunan kot razlika med prodanim številom kart v prejšnjih sezonah in številom prodanih kart v pretekli sezoni.

V predlog zakona je vlada vključila 20 milijonov vreden ukrep pomoč v obliki subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Višina subvencije znaša 80 odstotkov nadomestila plače in največ polovico povprečne plače. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 10:54 18.junij 2021.

    Cene storitev in namestitev bodo sedaj šle v nebo in potem boš dal bon ter še doplačal zraven tako, da boš na koncu plačal isto kot prej samo, da bo gužva in slabša storitev...

  • rd2dmk2 09:14 18.junij 2021.

    hecno je da so napovedali da bodo do bonov upravičeni vsi ki so na dan 30.6.2021 stalno prijavljeni v RS. lahk se zgodi, da bo na ta dan prijavljen celotni balkan, pa še kdo zrave. me zanima kje bo potem ...prikaži večm našel veliki P. denar za vse bone. aja pa Mici že pošilja reklamo, da si rezervirate termin.cene smučarskih kart v sezoni 20212/22 otroška 50€ odrasli 100€, kos pice 10€. toninu pa predlog, ker ti manjka soldatov, v vojaški muzej naj bo vstop zastonj oziroma naj NSI plača.

  • miho 07:52 18.junij 2021.

    Eno je gotovo: 1.7. še ne bo bonov. Zakon lahko začne veljati šele 15. dan po objavi v uradnem listu.