Slovenija
5 ogledov

Nesojeni državni sekretar

Žunič je kot predsednik nadzornega sveta z Marjanom Kramarjem podpisal pogodbo, Žurnal24 main
Vlada je razrešila Antona Žuniča, ki ga je za državnega sekretarja, odgovornega za finance v vladnem kabinetu, imenovala 24. decembra lani.

Funkcijo naj bi nastopil prvega februarja. Odnesla ga je sporna pogodba, ki predsedniku uprave NLB Marjanu Kramarju omogoča milijonsko nagrado. Žunič je bil namreč med leti 2002 in 2005 predsednik nadzornega sveta banke.

Kramar sicer ob zaključku svojega petletnega mandata ni želel dajati izjav glede izplačila milijonske nagrade.  Pojasnil pa je, da enaka plačna politika v NLB velja vse od vstopa tujega strateškega partnerja v lastništvo banke, belgijske KBC. "Naša plača je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela. Slednji je preciziran in izračunljiv po točno določeni formuli, na osnovi revidiranih podatkov, obravnavanih na organih upravljanja. Nagrad v tem sistemu nimamo," je dejal.

Pogačnikov honorar
Predsednik vlade Borut Pahor sicer nadaljuje svoj boj proti visokim honorarjem in nagradam v javnih službah in podjetjih. Danes je komentiral višino honorarjev, ki jih prejemajo člani mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje meje s Hrvaško in njihovega predsednika Miha Pogačnika ter napovedal, da bo ministrstvo za javno upravo pripravilo zakonodajo, ki bo urejala sodelovanje zunanjih sodelavcev z vlado. "V Sloveniji veliko funkcionarjev opravlja odgovorne naloge, a za nagrade, ki so nižje od Pogačnikove," je dejal premier.

Miha Pogačnik naj bi po poročanju medijev za vodenje mešane komisije mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje s Hrvaško na mesec prejemal 6300 evrov bruto, poleg pa naj bi njegovo podjetje Iustica za pravno svetovanje od vlade mesečno prejemalo še 2500 evrov bruto. Pogačnik je prepričan, da za svoje delo ni preveč plačan, saj so honorarji v primerljivih zahodnih državah za tovrstno svetovanje veliko višji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.