Slovenija
11 ogledov

Nesprejemljiva ponudba Fidesa

71207_bobo1_konrad_kustrin Žurnal24 main
Minister za javno upravo Gregor Virant je zavrnil najnovejši predlog Fidesa o spremembah kolektivne pogodbe za zdravnike.

Sistematizacija plačnih razredov in dolžina dopusta sta še naprej žarišče spora med sindikatom zdravnikov Fides na eni in vladno pogajalsko skupino na drugi strani. Najnovejši kompromisni predlog Fidesa vlade ni prepričal, upanje, da bo dogovor vendarle dosežen, pa po Virantovih besedah ostaja. Virant je v dobro dogovora dopustil možnost, da bi posamezni segmenti javnega sektorja parcialno vstopili v nov plačni sistem.

Stavka ali izstop iz javnega sektorja
"Naš cilj, od katerega nimam namena odstopiti, so razmere, ki smo jih dosegli že leta 2000. To je razmerje povprečne plače do povprečne plače zdravnika, in sicer 1 : 2,8," je dejal Konrad Kuštrin. Če vlada ne bo prisluhnila zahtevam zdravnikov, je po Kuštrinovih opozorilih možen še hujši scenarij kot samo stavka. Navedel je možnost, da bi zdravniki zapustili sistem javnega zdravstva. Kuštrin je še poudaril, da se zdravniki ne potegujejo v prvi vrsti za boljše plače, ampak za ohranjanje ravni kakovosti javnega zdravstva.

Pogajanja se (še) nadaljujejo
V torek se bo odvil naslednji krog pogajanj med predstavniki vlade in glavnim odborom Fidesa, ki se je sicer preimenoval v stavkovni odbor. 28. marca pa bo Fides organiziral izredno skupščino, ki bo razpravljala o možnosti razglasitve stavke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.