Slovenija
22 ogledov

Nesrečnejši moški, daljši zakon

Pustite svoje veselje in zveza bo očitno trdnejša. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zakon bo trajal dlje, če bo moški manj srečen od svoje soproge, ugotavljajo raziskovalci.

Velja tudi obratno. Če je moški v zakonu veliko bolj srečen kot njegova partnerica, obstaja večja verjetnost, da ga bo ta zapustila. Pojav, ki ga je skupina ekonomistov poimenoval „vrzel sreče“, so odkrili s pomočjo pregledovanja podatkov o več desettisoč parih v Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstraliji.

Vrzel sreče se je še povečala, če je bila žena obremenjena z večjim delom gospodinjskih del, če sta izhajala iz različnih družbenih okolij ali pa če so ženske imele nadpovprečen dohodek. Obratno pa se je vrzel skrčila, če sta prihajala iz podobnih družbenih okolij, sta bila enake veroizpovedi, si delila gospodinjska dela ali če je bila žena gospodinja, študentka ali upokojenka.

Po mnenju člana ekipe strokovnjaka za dobrobit in ekonomiko Cahita Guvena je zakon močnejši, če sta oba v istem „rangu sreče“, oziroma, da oba čutita enako do življenja. „V Avstraliji je na primer 53 odstotkov žensk najvišjega ranga sreče poročenih z moškimi istega ranga. V Veliki Britaniji ta delež znaša 61 in v Nemčiji 70 odstotkov,“ pojasnjuje Guven.

Podatki kažejo tudi, da se vrzel še bolj poveča med pari, ki imajo zgolj skupno gospodinjstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.