Slovenija
18 ogledov

Nestrankarski so se združili

Pobudnik ustanovitve gibanja, bohinjski župan Franc Kramar. Žurnal24 main
Nestrankarski župani podprili novo gibanje. Različnih mnenj o združitvi poslanske in županske funkcije.

"Pri vzpostavitvi tovrstnega gibanja gre za odziv na stanje, ki so ga v državi vzpostavile politične stranke, ljudje pa so z njim vsak dan bolj nezadovoljni," je na srečanju nestrankarskih županov povedal Črtomir Frelih iz Bohinjske Bistrice. "Hkrati gre tudi za iskanje poti, ki bi politiki vrnila ugled, kar naj bi bil tudi evropski trend."

Po mnenju bohinskega župana Franca Kramarja, ki dal pobudo za gibanje, je političen prostor v Sloveniji prazen, politične stranke se dve desetletji delijo na leve in desne, v času gospodarske krize pa je pravi čas, da se vzpostavi alternativno civilno gibanje. V nasprotnem primeru se lahko sicer zgodi, je prepričan bohinjski župan, da bi na naslednjih državnozborskih volitvah manjšina s pomočjo apatičnosti večine volivcev izvolila isto, nesposobno vlado.

Na drugem srečanju nestrankarskih županov se je zbralo 16 županov in ena županja. Složni so bili, da sta potrebni vzpostavitev nestrankarske alternative in boljša zastopanost malega človeka na državni ravni, pri čemer se gibanje po njihovi oceni ne sme institucionalizirati v obliki nove stranke. Zavzemali se bodo za večinski volilni sistem. "S tem volivci ne bodo izbirali med strankami, ampak med ljudmi, ki bodo nosili individualno odgovornost - tako kot župani in predsednik države," je pojasnil Kramar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.