Slovenija
44 ogledov

Neuradno: ovadbe po smrti potapljačev

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Včeraj zvečer je v bolnišnici umrl še drugi slovenski potapljač, ki se je v nedeljo ponesrečil med vajo v okolici Trsta. V zvezi z nesrečo naj bi ovadili tri osebe.

Kot smo že poročali, je do nesreče prišlo zaradi domnevne okvare na rebreatherju. 41-letni potapljač Samo Alajbegovič je umrl na kraju nesreče, 31-letnega Žigo Dobrajca pa so prepeljali v bolnišnico v Trst. Že v ponedeljek so iz bolnišnice sporočili, da bo usoda mladega potapljača znana v roku 48 ur.

Bil je v komi vse od nedelje zvečer, včeraj pa so ga zdravniki odklopili z naprav, ki so ga ohranjale pri življenju.

Italijani so opremo zasegli takoj po nesreči, preiskava pa še poteka. "Po neuradnih informacijah so bili trije ovadeni, rebreatherji pa so šli na dodatno preiskavo. Sam mislim, da bodo rebreatherje poslali na kakšen inštitut," nam je povedal Vladimir Ban, načelnik Podvodne reševalne službe in podpredsednik Slovenske potapljaške zveze.

"Že kri bi morala vse pokazati"
Na vprašanje, koliko časa bi lahko trajala tovrstna preiskava, odgovori: "Kolikor vem, bi morala že kri vse pokazati. Če je v krvi ogljikov dioksid, to pomeni, da je z instrumenti nekaj narobe."

"Dokler se ne opravi pregled rebreatherjev, ne moremo nič reči. Lahko samo ugibamo, kaj je bilo narobe," nam je povedal Damir Podnar - Dado, sodni izvedenec za območje Furlanije in Julijske krajine. Tudi sam priznava, da se za zdaj lahko sklicujejo le na to, kar je bilo objavljeno v časniku Il Piccolo.

"Podobna nesreča se je zgodila pred štirimi leti z istim rebreatherjem. V tem primeru sem bil sodni izvedenec za tribunal v Udinah, tako da smo rebreatherje takoj pregledali. Če sodni izvedenec ne bo hitro imenovan, bo slana voda precej otežila ogled," še opiše in pojasni, da sicer izvedenec za ogled rebreatherja potrebuje približno dve uri. Glede ovadb pa z več informacijami ne razpolaga, saj je za to zadevo pristojno sodišče v Trstu, sam pa deluje pod okriljem Vidma (Udin).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.