Slovenija
2 ogledov

Neuslišani gradbeniki

Kdaj bodo Zidarju in soobtoženim začeli soditi, še ni določeno, pravijo na ljubl Žurnal24 main
Čista lopata. Sodišče zavrnilo očitke Ivana Zidarja, da se mu krivda očita z nezakonitimi dokazi.

Višje sodišče je pred dnevi odločilo, da so kriminalisti zakonito pridobili dokazne prisluhe o domnevno spornem dogovarjanju osmih obtoženih v najodmevnejši gradbeni aferi za pridobitev posla za izgradnjo kontrolnega zračnega stolpa na Brniku, je potrdil Boštjan Penko, zagovornik prvoobtoženega Ivana Zidarja.

Pošte še niso prejeli
Na sodišču sicer niso pojasnili, ali in zakaj so zavrnili vse zahteve direktorja SCT Zidarja, direktorja Primorja Dušana Črnigoja in nekdanjega svetovalca v brniški Kontroli zračnega prometa Tomaža Žiberta za izločitev ključnih dokazov, ker “še niso prejeli potrdila, da je bila odločitev višjega sodišča vročena vsem obtožencem”.

Zloraba položaja

Kriminalista. Ko naj bi policija predlani preiskovala domnevno fiktivno poslovanje SCT, niso imeli dokaza, ali Ivan Zidar za izvrševanje kaznivih dejanj uporablja mobilni telefon. Odredbo za prisluškovanje naj bi dobili šele, ko naj bi jim nemški kriminalist priskrbel dokaze, zaradi česar ga je Penko kazensko ovadil.

Višje sodišče je namreč le potrdilo odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zahtevo Penka in preostalih zagovornikov po izločitvi zavrnilo že pred meseci in so zato obtoženi s pritožbo poskušali še na višjem sodišču. “Še vedno vztrajamo, da so bili prisluhi pridobljeni nezakonito prek policijsko-političnega konstrukta in zato bomo tudi med sojenjem vztrajali, da se ti dokazi izločijo,” pojasnjuje Penko.

Izločitev vseh prisluhov
Gorazd Fišer, zagovornik Črnigoja, je “zahteval izločitev vseh prisluhov, ki so bili pridobljeni prek prisluškovanja prvoobtoženemu Ivanu Zidarju”. Tako Fišer kot Mitja Pavčič, zagovornik Tomaža Žiberta, ki naj bi s podkupninami izsiljeval SCT, Primorje in Vegrad, kdo bo dobil posel, odločitve višjega sodišča še nista prejela.

Zidarjev zagovornik pa že napoveduje, da bo na sojenju zahteval zaslišanje nemškega kriminalista, ki “je leta 2007 slovenskim kolegom nezakonito posredoval podatke, prek katerega telefona naj bi Zidar sodeloval pri domnevno kaznivih gospodarskih poslih, čeprav v Nemčiji zoper njega niso vodili nobenih postopkov”. Prav prek prisluškovanja Zidarjevim pogovorom s tega telefona pa naj bi bila pozneje odkrita afera čista lopata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.