Slovenija
30 ogledov

Nevaren vojaški set

Vojaški set. ZPS
Zaradi nevarnosti zadušitve otroka so s trga umaknili otroško igračo Vojaški set. Zdravstveni inšpektorat RS je pri pregledu odkril številne nepravilnosti.

Slednji je pregled opravil v okviru rednega programa vzorčenja. Iz analize Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor je razvidno, da igrača ni skladna z določili standarda o varnosti igrač in tako predstavlja resno tveganje glede varnosti otroka oziroma same uporabe igrače.

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije so kot primer navedli: prisesek izstrelka iz prožne umetne mase se loči že pri delovanju majhne natezne sile, kar lahko predstavlja tveganje zadušitve otroka.

Inšpektorat se je za odpoklic med drugim odločil, ker na embalaži ni navedenega opozorila, da se lahko uporabljajo le izstrelki, ki so priloženi ali jih priporoča proizvajalec.

Prav tako na embalaži ni navedenega opozorila, da se z igračo ne sme meriti v oči ali obraz. Prisesek izdelka iz prožne umetne mase pa se loči pri delovanju natezne sile 44,8 N, kar ne ustreza predpisani minimalni natezni sili 60 N.

V ZPS vsem potrošnikom ob tem svetujejo, naj igrače ne uporabljajo. "Vrnite jo v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine," so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.