Slovenija
63 ogledov

Nevarne ekološke kumarice

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Španske kumare, s katerimi so se zastrupili Nemci, so bile iz ekološke pridelave, so sporočili iz kmetijskega ministrstva. Po njihovih podatkih trgovci omenjenih kumar v Slovenijo niso uvažali.

Inšpekcijski uradni nadzor nad zelenjavo iz Španije je pokazal, da gre za kumare dveh dobaviteljev: Pepino Bio Frunet in Hort o fruticola.

Kot so še sporočili s slovenskega ministrstva za kmetijstvo, so nemške pristojne oblasti nakazale, da bi bile lahko sporne tudi kumare nizozemskega dobavitelja, "vendar ti podatki za zdaj še niso potrjeni".

V Nemčiji sta po najnovejših podatkih zaradi okužbe z bakterijo E.coli  umrli že dve osebi, 276 ljudi pa je zbolelo, poročajo tuje tiskovne agencije. Z bakterijo so se okužili ljudje, ki so uživali iz Španije uvožene kumare, čeprav Španija vsakršno krivdo za nastalo situacijo zavrača.

Bakterija je tako skupno zahtevala že pet smrtnih žrtev, vse več pa je tudi okuženih. Zdaj jih je že več kot 600, 140 od njih pa jih ima sindrom, ki lahko pripelje do odpovedi ledvic, piše nemški Bild.

Spornih kumar po podatkih hitrega sistema obveščanja za živilo in krmo (RASFF) v Slovenijo ni nihče uvažal.

Poročajo pa danes o dveh obolelih  tudi iz Avstrije. Gre za nemška turista, ki sta zdaj na zdravljenju v bolnišnici v Gornji Avstriji.

Inšpekcija vzpostavila stike
Kljub temu je inšpekcija vzpostavila stike s trgovskimi verigami ter distributerji svežega sadja in zelenjave, da bi popisala ponudbo v Sloveniji.

"Po do zdaj zbranih podatkih se pri nas tržijo kumare slovenskega, italijanskega, avstrijskega in makedonskega porekla, nekaj pošiljk pa je tudi španskega porekla, vendar te niso bile dobavljene s strani spornih španskih dobaviteljev," so zapisali na kmetijskem ministrstvu in dodali, da inšpekcija izvaja inšpekcijske preglede po trgovskih verigah in tržnicah, vključno z odvzemom vzorcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.