Slovenija
10781 ogledov

Nova nevarnost: Drava narašča, oglasile so se sirene

Narasla Drava na Ptuju Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj
Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so se v Dravogradu in Vuzenici sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Ob 8. uri so opozorilne sirene sprožili tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju.

"Ker pričakujemo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, predlagamo, da občani na območjih, ogroženih zaradi poplavljanja Drave, poskrbite za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem," so po sprožitvi siren v Dravogradu in Vuzenici sporočili iz centra za obveščanje.

Pretok reke Drave je ob 7.40 na hidroelektrarni Dravograd znašal 1280 kubičnih metrov na sekundo, na hidroelektrarni Vuzenica pa 1521 kubičnih metrov na sekundo, so še navedli na slovenjgraškem regijskem centru za obveščanje.

Opozorilne sirene so se ob 8. uri sprožile tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju, je za STA povedal vodja ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter regijski poveljnik civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko. Tudi v teh občinah so sirene sprožili zaradi povečanega pretoka reke Drave in napovedi nadaljnjega naraščanja, s čimer želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in na samozaščitne ukrepe.

Agencija RS za okolje je za danes izdala rdeče hidrološko opozorilo za celotno območje toka reke Drave v Sloveniji, saj so predvidene poplave večjega obsega. Po napovedih hidrologov bo pretok reke Drave v dopoldanskem času znašal do 1800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji. Hidrologi pričakujejo, da se bo Drava v nekoliko širšem obsegu razlila dolvodno od Ptujskega jezera oziroma od jezu Markovci. Hidrolog Andrej Golob pravi, da na tem deli pričakujejo poplave večjega obsega. 

Spomin na poplave 2021 še vedno živ

Že v četrtek popoldne so z Občine Dravograd sporočili, da so prejeli obvestilo o napovedanem naraščanju pretoka reke Drave in da bodo, ko bo reka dosegla pretok 1200 kubičnih metrov na sekundo, sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost.

Kot so navedli na občini, se pričakuje poplavljanje v najbolj ogroženih delih na Ribiški poti in ob reki Meži. Dravograjski gasilci so že od četrtka zvečer v pripravljenosti, občanom so danes na že znani lokaciji pod mostom pri dravograjski pošti na voljo pesek in vreče.

K samozaščitnemu ravnanju je občane v četrtek pozvala tudi Občina Vuzenica, kjer je, tako kot v Dravogradu, še vedno živ spomin na katastrofalno poplavljanje reke Drave v začetku novembra 2012.

Noč je sicer v večjem delu države minila dokaj mirno. Zaradi poplav in plazov so nekatere ceste neprevozne. Ob 8. uri se je sestal štab civilne zaščite v Občini Tolmin. Pristojni občanom svetujejo maksimalno previdnost, saj je teren razmočen in nepredvidljiv. Nekaj težav narasle reke povzročajo tudi na Gorenjskem.

Krajevno tudi več kot 200 mm padavin

Po podatkih agencije za okolje je v 24 urah padlo v severozahodni Sloveniji od 60 do 150 mm, krajevno pa tudi več kot 200 mm padavin. Največ dežja je padlo na Voglu (234,3 mm), v Bovcu (228,4 mm) ter na Kaninu (208,1 mm).

Manj padavin je bilo na Koroškem in v Savinjski regiji, kjer beležijo od 20 do 60 mm, krajevno več kot 90 mm padavin. Podobno je bilo v jugozahodni Sloveniji, kjer je padlo od 30 do 60, krajevno tudi okoli 100 mm padavin. V vzhodni in jugovzhodni Sloveniji je padlo povečini od 10 do 30 mm dežja.

Arso je za celotno državo omilil vremensko opozorilo. Za celotno državo do popoldneva velja rumeno vremensko opozorilo, poplavna nevarnost pa se medtem s porečja Save seli na porečje Drave. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • indigokid 12:07 03.november 2023.

    avstrijski štajerci pač ...

  • Kmodri 11:36 03.november 2023.

    Nemški južni kmetavzarji nam delajo škodo!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:16 03.november 2023.

    Avstrijci so spet odprli zapornice na hidro elektrarnah in zaščitili , da bodo njihove riti na suhem, mi pa bomo plavali v njihovem dreku. Golob pa nam bo nabil nov davek .