Slovenija
288 ogledov

Neverjetna leta za starše

starši starša mama oče otrok sin igra igranje Profimedias
V UKC Ljubljana predstavili nov program treningov starševstva.

V UKC Ljubljana so danes predstavili projekt, v okviru katerega bodo izvajali treninge starševstva. "Gre za pilotski projekt, s katerim v Sloveniji uvajamo prvi dokazano učinkovit program, v svetu znan z imenom Neverjetna leta, za preprečevanje in zgodnjo obravnavo vedenjskih težav otrok," so pojasnili na UKC. V Sloveniji je projekt poimenovan “Neverjetna leta – Duševno zdravje za vsakega otroka” in  bo potekal s sredstvi Norveških finančnih mehanizmov.

"Strokovnjaki, ki delamo z družinami, se pogosto srečujemo z otroki, ki kažejo agresivno in sovražno vedenje," je povedala Marija Anderluh s Službe za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana. "Tako vedenje ima lahko neugodne posledice za otrokovo delovanje bodisi v družini ali šoli ali vodi do občutkov neobvladljivosti pri starših ali učiteljih."

Treningi starševstva

Treningi starševstva, ki so široko dostopni staršem po številnih državah po svetu, po navedbah avtorjev projekta zmanjšujejo vedenjske težave otrok, vzpodbujajo njihovo šolsko uspešnost in dolgoročno vplivajo na duševno zdravje otrok in mladih.

"Program treningov starševstva krepi vez med otrokom in starši ter ima največji vpliv na življenje otroka," pravi Mojca Brecelj - Kobe s Službe za otroško psihiatrijo. "Starševstvo močno vpliva na otrokovo obnašanje, duševno zdravje in akademski ter poklicni razvoj, zato je pomembno, da staršem in družinam namenimo več pozornosti. Zgodnje prepoznavanje duševnih motenj in zgodnaj pomoč hkrati bistveno izboljšata prognozo."

Za 200 staršev na devetih lokacijah

Programi bodo na voljo več kot 200 staršem v devetih centrih. Izvajali jih bodo v Družinskem centru Mala Ulica v Ljubljani, v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, v Centru za socialno delo Ajdovščina, Radovljica in Ravne na Koroškem, v Zdravstvenem domu Celje, Centru za usposabljanje in varstvo Dobrna, Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani in v dveh enotah Službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.