Slovenija
7158 ogledov

Neverjetna vremenska primerjava

Italijanske Alpe
Smo na pragu novega vročinskega vala, pred njim vremenarji izbrskali to primerjavo.

Danes mineva 34 let, odkar so temperature v slovenskih Alpah dosegle rekordne vrednosti, spominja agencija za okolje (Arso). Današnje temperature ob 13. uri so sicer nižje za okoli 15 stopinj Celzija, a že v prihajajočih dneh lahko pričakujemo nov vročinski val, ko naj bi temperature marsikje po državi dosegale tudi do 35 stopinj Celzija.

Pred 34 leti so termometri v Stari Fužini namerili 37,7 stopinje Celzija, v Ratečah pa 36,1. Na običajno hladnejšem Voglu in Kredarici so takrat namerili 28,7 oziroma 21,6 stopinje Celzija. Današnji podatki Arsa ob 13. uri pa so v Alpah pokazali malce hladnejšo sliko. Najtopleje, pri 22 stopinjah, je v Ratečah in Stari Fužini, medtem ko je na Voglu 11 in na Kredarici 8 stopinj Celzija.

Vročina Napoved Slovenija Prihaja nov vročinski val, najhujši doslej

Po ohladitvah in plohah v minulih dneh se ponovno obetajo jasni in toplejši dnevi. V petek bo na zahodu države sončno, drugod pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 25 do 29, na jugovzhodu do 31 stopinj. Iz dneva v dan bo bolj vroče, saj bo v prvih dneh avgusta marsikje okoli 35 stopinj Celzija, še napoveduje Arso.

V soboto bo večinoma sončno. V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne bodo možne posamezne plohe ali nevihte. Postopno bo bolj vroče.

Kako pa prihodnji teden? V območju visokega zračnega tlaka bo od jugozahoda k nam pritekal zelo topel zrak. V prihodnjem tednu bo sončno in zelo vroče. Vročinski val bo višek dosegel predvidoma sredi tedna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1