Slovenija
16260 ogledov

"Neverjetno, kaj se dogaja, kot da bi epidemija eksplodirala"

covid-19 Epa
Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno pet odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 20. prebivalec. Verjetnost, da v drugem valu srečamo okuženo osebo, je velika. Za razvoj boja z virusom ključna vikend in začetek prihajajočega tedna, ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan.

V analizi trenutnega stanja na Inštitutu Jožef Stefan ugotavljajo, da se čakanje na odvzem brisa vse bolj podaljšuje, vsi brisi niso vedno pregledani že isti dan in razmišlja se o spremembi režima testiranja, kjer bi testirali predvsem bolj obolele, tako kot v drugi fazi prvega vala. 

Zaradi vsega tega dnevno število pozitivnih testov do stabilizacije razmer ne bo več dober pokazatelj razvoja epidemije, posledično bo v tem prehodnem obdobju ocenjeno reprodukcijsko število podcenjeno, podvojitveni časi pa precenjeni. Na naše napovedi, poudarjajo na ištitutu, to ne bo imelo pomembnega vpliva, ker kompleksen model integralno upošteva vse razpoložljive podatke ter takšne anomalije ustrezno obravnava.

R spet narašča, kar je zelo slaba novica

Ocenjeno reprodukcijsko število R je 2,20 (podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov 6,2 dni ob 4 uvoženih/dan) in je spet narastlo, kar je zelo slaba novica, poudarjajo na inštitutu in dodajajo: "Neverjetno, kaj se dogaja, kot da bi epidemija eksplodirala."

Po njihovi oceni bi se vpliv ukrepov s 16. oktobra lahko na številu dnevnih pozitivnih testov poznal (zaradi zgoraj omenjenih vse večjih časovnih zamikov) po približno 10 dneh, tj. na ponedeljkovih rezultatih, ki jih bomo izvedeli v torek, v bolnicah pa še nekaj dni kasneje, tako da za zdaj še ne moremo vedeti, ali so oz. bodo ti ukrepi prijeli. 

Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo. Zdaj je prodrl že do naslednjega obrambnega zida, ki smo ga postavili z ukrepi 16. oktobra. Na inštitutu poudarjajo, da bo ključen ta vikend in začetek naslednjega tedna, in če ga bomo uspeli ubraniti, smo zmagali, bo pa težko, ker se virus hitro razmnožuje in ga je vedno več. 

Napoved IJS | Avtor: IJS IJS

Če ne bomo epidemije ustavili mi, nas bo ona

Na IJS komentirajo, da smo k sreči postavili že nov obrambni zid z ukrepi 20. oktobra, in pravkar postavljamo še enega, najmočnejšega, s še ostrejšimi ukrepi. Pri tem pa poudarjajo, da se je treba zavedati, da virus med svojim rušilnim pohodom pušča veliko razdejanje, zaradi česar se bolnice polnijo vse hitreje kot po tekočem traku, in pozneje kot bomo virus uspeli ustaviti, hujše bodo posledice. 

Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov (število bo objavljeno jutri) manjše od 1130 bo R nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno.

Na inštitutu opozarjajo, da če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati. Epidemija bo začela pojenjati, če bo R manjši od 0,95 (ob 4 uvoženih/dan). Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika. 

Napoved IJS | Avtor: IJS IJS

Od začetka zbolel že vsak 20-ti prebivalec

V prvem valu se je okužil približno en odstotek prebivalstva, kar pomeni približno vsak 100. prebivalec. Na vrhuncu je bil delež kužnih približno 0,35 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec. V drugem valu se je do zdaj okužilo približno 4 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec. 

Trenutno je delež kužnih približno 2,5% prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno 5 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 20. prebivalec.

Napoved IJS | Avtor: IJS IJS

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 35
 • munja 22:00 25.oktober 2020.

  Za takšno stanje so krivi samo tisti, ki se ne držijo navodil, zato jih je treba najprej denarno kaznovat, potem pa poslat med bolnike z virusom brez zaščitnih sredstev, pa da vidimo junake.

 • Janez_53 21:58 25.oktober 2020.

  Sedaj lahko (ne)odgovorneži blejate visokodoneče besede, ko je vrag vzel šalo! Kje hudiča ste pa bili poleti, ko bi MORALI zapreti mejo s Hrvaško, pa ste raje žrtvovali lasten narod, da ste Hrvatom reševali turistično sezono! Ni vam bilo mar, ...prikaži več da so se v Slovenijo nekontrolirano vračali turisti iz Zrć in podobnih destinacij, kjer se je žuralo in širilo okužbo! In okuženi so potem seveda širili virus v svojem domačem okolju, saj jih ni nihče poslal v karanteno!!!

 • Avatar DagobahCitizen
  DagobahCitizen 21:52 25.oktober 2020.

  [ Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno pet odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 20. prebivalec. ] Laž. Število okuženih je točno 1,10 %.