Zdravje > Aktualno
20687 ogledov

Logarjeva o tem, kdaj bomo dosegli "plato"

Mateja Logar, infektologinja Tina Roš Mateja Logar, infektologinja

V soboto so v Sloveniji ob 5776 testiranjih potrdili 1675 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 29 odstotkov vseh opravljenih testov. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19.

V UKC Ljubljana je danes hospitaliziranih 121 bolnikov s covidom-19, 25 se jih zdravi na intenzivni negi, je pojasnila infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Mateja Logar.

Kot je pojasnila, je rast okuženih rezultat dogajanja pred desetimi dnevi, učinkovitosti zadnjih ukrepov pa še ni mogoče oceniti. "Upajmo, da bo v naslednjem tednu prišlo do stabilizacije stanja, torej da bomo dosegli plato," je dejala in dodala, da do znižanja primerov nato, če so ukrepi učinkoviti, pride v 10 do 14. dnevih.

Covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Napoved ISJ: To je slaba novica, ključen začetek naslednjega tedna

Pozvala je, naj se prebivalci med prihajajočimi prazniki ne družijo s širšo družino, saj bodo tako imeli večje število kontaktov. "Virusa je veliko. Ocenjujemo, da je pozitiven eden na 50 prebivalcev, zato je tudi velika verjetnost, da se okužimo, večja," je pojasnila Logarjeva.

Pozvala je tudi k upoštevanju preventivnih ukrepov. Prebivalcem pa svetuje še, da če se za obisk pokopališč vseeno odločijo, naj se držijo čim bolj zase in se potem čim hitreje vrnejo v domače okolje.

V UKC Ljubljana bodo bolnike s covidom-19 začel nameščati tudi v Bolnišnico Petra Držaja, je ob tem pojasnil generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Gre že za četrto lokacijo za te bolnike v Ljubljani.

Pred tem so bolnike že namestili na infekcijsko in ortopedsko kliniko ter na staro pediatrično kliniko. Zaenkrat bodo bolnike namestili v prvo nadstropje, po potrebi pa bodo namestitvene zmogljivosti širili.

Prostore in druge kapacitete je zaradi načina obravnave bolnikov s covidom-19 treba spremeniti tako, da bo varna tako obravnava bolnikov kot tudi delo na teh delovnih mestih, je pojasnil Poklukar. Dodal je, da dela kljub nedelji potekajo tekoče in v skladu z načrtom."Vse to pomeni dodaten angažma za zdravstvene delavce, ki se jim ravno tako zahvaljujem. V teh težkih dneh so pokazali, da smo ekipa in vsi proaktivno pristopajo k reševanju težav pri popolnjevanju ekip," je povedal Poklukar.

Zaradi epidemiološke situacije je v soboto minister za zdravje Tomaž Gantar tudi prekinili izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za bolnika. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa.

Bolnike bodo poklicali

Covid-19: UKC Ljubljana, vhod | Avtor: UKC LJ Covid-19: UKC Ljubljana, vhod UKC LJ
Tudi strokovni svet UKC Ljubljana je ocenil, da izvajanje nenujnih storitev ni varno. "Ker je okužen eden od 50 ljudi, so zboleli številni zaposleni v zdravstvu. Tudi bolnikom, ki prihajajo na obravnave, pa ni bilo več mogoče zagotoviti popolne varnosti. Bolniki, ki nimajo napotnice s stopnjo nujno ali zelo hitro, bodo v naslednjih dneh poklicani, triažo bodo opravili po telefonu in bodo po potrebi predhodno obravnavani. Sicer pa bodo dobili nove datume," je pojasnil Poklukar.

Komentarjev 17
  • Janez11 17:10 25.oktober 2020.

    Bergamo prihaja, takrat bodo trdili zanikovalci virusa , da niso nikoli bili proti maskam, ukrepom....

  • Mesija 16:56 25.oktober 2020.

    Raje molči, boš imela manj neprijateljev

  • MihaPu 15:23 25.oktober 2020.

    Za liberalce to ne bo problem, napisali so namreč druženje z družino pozabili pa so druženje z živalmi izvzeti, animal loverji in sprijena lgbt drhal bo že začela izkoriščati zakon v svoje bolane namene.