Slovenija
12267 ogledov

Neverjetno, koliko milijonov imajo Slovenci v nogavicah

TOLAR Boštjan Tacol
Vsak teden se na okencu oglasijo vsaj trije, ki želijo zamenjati tolarje.

Letos mineva 27 let od uvedbe slovenskega tolarja, prvega prvega lastnega denarja v samostojni Republiki Sloveniji, in 11 let, odkar je Slovenija 1. januarja 2007 kot plačilno sredstvo uvedla evro. 

Kljub temu, da je od uvedbe evra minilo že več kot desetletje, je bilo v obtoku konec letošnjega novembra po podatkih Banke Slovenije še dobrih 62 milijonov kosov tolarskih bankovcev in bonov v vrednosti 7,71 milijarde tolarjev oz. 32,18 milijonov evrov. 

"V letu 2018 je bilo do 30. novembra zamenjanih za 38.37 milijonov slovenskih tolarjev oziroma za 160.109,54 evrov," pojasnjujejo pri Banki Slovenija.

Večinoma manjši zneski do 50 evrov

Zneski so zelo različni, večinoma gre za manjše zneske do 50 evrov. "Povprečno se na blagajni Banke Slovenije vsak teden oglasijo vsaj tri stranke, ki še želijo zamenjati tolarske bankovce," razlagajo pri Banki Slovenije. 

Dodajajo, da predvidevajo, da se del tolarskih bankovcev in kovancev, ki niso bili vrnjeni v Banko Slovenije, nahaja pri zbirateljih doma in v tujini. "Del bankovcev nižjih vrednosti se je verjetno že v obdobju tolarja uničil, poškodoval ali izgubil, del bankovcev in kovancev pa je ostal pozabljen v 'domačih arhivih," pravijo pri BS. "Na splošno velja, tako kažejo izkušnje drugih centralnih bank, da znaša delež gotovine v obtoku, ki se nikoli ne vrne v centalno banko, okoli pet odstotkov."

Menjalni tečaj je ostal nespremenjen

Za deset tisoč tolarjev boste v Banki Sloveniji danes dobili 41,73 evra, kar pomeni, da je en evro potrebno odšteti 239,64 tolarjev. Menjalni tečaj se od uvedbe evra 2007 ni spreminjal. 

V Banki Sloveniji lahko sicer zamenjate samo tolarske bankovce in bone. "Redna menjava jugoslovanskih dinarjev v tolarje je potekala do 11. oktobra 1991 v menjalnem razmerju 1:1," pojasnjujejo pri BS. "Po tem datumu menjava jugoslovanskih dinarjev ni mogoča nikjer več."

Nemške marke | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako Banka Slovenije ne opravlja menjave tujih valut, ki niso več v obtoku. Zamenjavo nekdanjih lokalnih nacionalnih bankovcev in kovancev (npr. nemške marke) lahko opravite na nacionalnih centralnih bankah (npr. Nemška centralna banka).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:57 07.januar 2019.

    Menjava je možna samo v banki Slovenije ,kar pomeni,da se nekdo iz Prekmurja ne bo vozil v LJ zaradi nekaj evrov ! Kako je možno menjati tolarje v drugih večjih krajih MS MB,CE,KP,NM.........?

  • Tomaz_321 09:16 04.januar 2019.

    Prekleti spami hudičevi!!!!!! Ellie_Bancks get off from this site!!!!!!!!!!