Slovenija
25 ogledov

Nevihte vse do četrtka

vreme dežnik dež nevihta Shutterstock
Območje občine Mozirje je bilo med najbolj prizadetimi v sobotnih neurjih s točo. Gasilci in drugi prostovoljci so čez vikend s folijo prekrili strehe 41 objektov, še dodatne tri pa danes.

Poveljnik mozirske civilne zaščite Jože Zlatinšek je še dodal je, da se tako interventna sanacija počasi zaključuje, skupna ocena škode pa še ni znana.

V soboto popoldne in zvečer so neurja s točo zajela več območij Slovenije, najbolj so bile prizadete občine na območju Savinjske doline. V Mozirju je tudi kot jajce velika toča poškodovala ostrešja številnih objektov, med drugim tudi osnovne šole in vrtca Mozirje ter podružnične šole Lepa Njiva. Strehe na slednjih so prekrili že čez vikend, tako da je pouk in delo v vrtcu danes normalno potekalo, je dejal Zlatinšek.

Toča je na območju Mozirja poškodovala tudi veliko avtomobilov, sadovnjake in poljščine, škodo pa še ocenjujejo.

Toča je v soboto klestila tudi po občinah Ljubno, Braslovče, Šmartno ob Paki, Rečica ob Savinji, Šoštanj, Žalec in Vransko, prav tako so se neurja s točo pojavila ponekod na Gorenjskem, Dolenjskem in v okolici Ljubljane in povzročala težave tudi v prometu. Zaradi toče so namreč nekateri vozniki ustavljali pod nadvozi in v predorih, zato je prihajalo do prometnih zastojev. Nekaj časa so bili zaradi ustavljenih vozil zaprti tudi nekateri predori.

Slabo vreme se nadaljuje

Nov teden se začenja z oblačnim vremenom. Čez dan bodo občasne padavine, vmes tudi posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 15, najvišje dnevne od 15 do 20 stopinj Celzija.

Tudi v torek bodo občasne nevihte, vendar bo malce topleje, ogrelo se bo do 22 stopinj Celzija. V sredo in četrtek bo dopoldne več sonca, sredi dneva in popoldne pa bo še nastalo nekaj krajevnih ploh ali neviht.

Previdno za volanom

Ceste po državi so mokre, zato voznikom priporočamo previdno vožnjo.

Danes so se pričela obnovitvena dela na primorskem in dolenjskem odseku avtoceste, v predoru Karavanke pa vzdrževalna dela, kjer bo promet potekal s 30-minutnim čakanjem pred predorom.

Povečan pretok Drave

Na mejnem profilu z Avstrijo je trenutni pretok reke Drave 500 m3/s. Včerajšnji povečan dotok 800 m3/s iz Avstrije s pritoki reke Drave v Sloveniji še vedno lahko povzroča razlivanja dolvodno od jezu Markovci na območju pogostih poplav kot posledica spremenjenih odtočnih razmer v spodnjem toku reke Drave in omejenega obratovanja HE Formin s pretoki do 250 m3/s.

Pretoki rek po Sloveniji so večinoma srednji in ustaljeni. Velike pretoke imajo reke Mura, Drava, Sava v zgornjem toku in Savinja v zgornjem toku. Čez dan lahko reke na območjih vzhodne, severne in južne Slovenije močneje porastejo do velikih pretokov, zvečer pa lahko do velikih pretokov porastejo tudi reke na širšem območju osrednje Slovenije.

Meteorna voda zalivala kleti

V kraju Hajdoše v Občini Hajdina je v jutranjih urah meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci so vodo izčrpali.

Na Kandijski cesti v Novem mestu je meteorna voda zalila poslovne prostore. Gasilci so vodo izčrpali in pomagali pri sanaciji posledic zalitja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.