Slovenija
7474 ogledov

Nevrokirurg Bošnjak: "Moja napaka je bila ..."

klinični center, bolnišnica, zdravniki Anže Petkovšek
Odziv nevrokirurga na incident v zvezi z domnevno korupcijo.

Nevrokirurg Roman Bošnjak bo po vrnitvi iz tujine sodeloval z organi pri razjasnitvi okoliščin plačila operacije tuje državljanke v UKC Ljubljana. "Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini," je zapisal za STA. Kot dodaja, mu ni žal, da je otroku pomagal.

Priprava operacije v prostem času

Kot je zapisal za STA, je primeru zahtevnega zdravstvenega stanja deklice iz Severne Makedonije prejel prošnjo družine, ki ji v njeni domovini niso znali pomagati. Na izrecno željo in ob dogovoru z dedkom, da naj ji pomaga, je v prostem času opravil zahtevno načrtovanje operacije in pripravo na operacijo v obliki razširjene konzultacije.

V okviru konzultacije je zaradi stanja otroka družini predlagal zahtevno operacijo glave, ki jo izvaja tudi sam in ki se jo lahko izvede le v vrhunsko opremljeni in usposobljeni ustanovi. "Kljub temu da je bilo možnosti več, sem predlagal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer delam že 34 let in verjamem v naše kvalitetno delo in sodelovanje. Operacija je bila uspešna, deklica je ohranila sluh," je zapisal.

Predlagal odstop, direktor UKC ga je sprejel

Kljub temu sta izredno zahteven in strokoven poseg ter uspešno zdravljenje povzročila škodo Bošnjaku in njegovi družini, njegovi ožji ekipi in UKC Ljubljana, zato se sodelavkam in sodelavcem opravičuje. "Da bi omogočil nemoteno nadaljevanje dela izredno uspešnega kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, sem predlagal generalnemu direktorju UKC Ljubljana, naj sprejme moj odstop in imenuje novega predstojnika," je zapisal. Direktor ljubljanskega UKC Marko Jug je njegov odstop sprejel.

"Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini. Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti," je zatrdil. Ob tem je dodal, da mu kljub odzivu svojcev in javnosti ni žal, da je otroku pomagal. "Poseg je omogočil deklici polno otroštvo in kakovostno življenje," je zapisal.

Šest tisočakov "zasebnega honorarja"

Kot je znano, POP TV je pridobil dokumente, ki nakazujejo na potencialno korupcijo v UKC Ljubljana. Priznani nevrokirurg Roman Bošnjak naj bi operiral državljanko Severne Makedonije, ki je poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za "zasebni honorar" zdravniku morala nakazati še dodatnih 6000 evrov, je v sredo poročal medij. 

Po informacijah POP TV je morala pacientka pred posegom denar nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Ender3 15:59 11.marec 2023.

    Zanimivo bi bilo vedeti kako v tujine počnejo s takšnimi faloti. Kako jih obravnava stroka, kako tožilstvo in kakšno vlogo pri tem ima politika. Morda rabimo kakšne napodke iz tujine, pri nas se vse relativizira, marginalizira in pomete pod preprogo. ...prikaži več Do naslednjič !! Sprejeta odstopna izjava, lepo vas prosim.

  • Lijana Gunc 10:50 11.marec 2023.

    Moje globoko spoštovanje in občudovanje, verjamem, da je rešil še eno hudo stisko. Se pa sprašujem ali tak človek kdaj pomisli na stisko ljudi, ko so poleg vseh stroškov zbirali še dodatnih šest tisočakov za njegov nadstandard....

  • Heavy 06:58 11.marec 2023.

    RD. Poznam zgodbe, je rekla soseda, pa baba Vanga, itd. V osnovnih šolah so delovali zobozdravstveni oddelki, vsak dan so pregledali 15- 20 učencev. Glede fizioterapije pa samo to. URI Soča obstaja že od leta 1954. Zato pozabi zgodbe

Sorodne novice