Slovenija
76 ogledov

Nevrokirurg zavrača očitke

Vinko Dolenc mediaspeed
Zemljiški dolg naj bi na premoženje vpisal zato, da bi lažje pridobil kredit za ustanovitev inštituta.

Nevrokirurg Vinko Dolenc in njegov odvetnik Mitja Vidmar zavračata očitke tožilstva o poskusu goljufije in pomoči pri tem dejanju, ker naj bi nevrokirurg del svojega premoženja zaščitil z zemljiškim dolgom. "Zemljiški dolg sem ustanovil zato, ker so mi odvetniki tako svetovali, ko sem potreboval denar za ustanovitev inštituta, dobrodelne ustanove učnega karakterja, ki bi deloval kot nekakšen center za izobraževanje," je v zagovoru povedal Dolenc. Tako naj bi na banki prej uspel dobiti kredit.

Dolenčev zagovornik Mitja Jelenič Novak je poudaril, da v dejanjih Dolenca ni nobenega znaka kaznivega dejanja. "Obtoženi ni storil ničesar v škodo tujega premoženja, nič ni lažno navajal, obtožnica pa izhaja iz napačnih predpostavk, zato je po našem mnenju neutemeljena," je dejal in dodal, da pravno sploh ne razume, kaj se njegovi stranki sploh očita. Enako meni Vidmarjev zagovornik Emil Zakonjšek: "Tudi pravniki imamo problem razumeti takšno obtožbo."

Zapletlo naj bi se pri denarju

Dolenc je pojasnil, da je od projekta ustanovitve centra odstopil, ker je usihala vera, da bo izpeljan. "Zato tudi zemljiških pisem nisem dvignil in se nisem dogovarjal z nobeno od bank za morebitno posojilo," je povedal. Ko se je oglasil na zemljiški knjigi, so mu tam povedali, da je pismo zaplenjeno.

Izraelec zahteva odškodnino

Izraelec Elyjahu Mesika je zaradi zapletov po operaciji pri Dolencu v ljubljanskem kliničnem centru postal hud in trajen invalid. Zaradi zapleta po operaciji je od slovenskega nevrokirurga iztožil visoko odškodnino. Čeprav je operacija potekala v Sloveniji, so Dolenca obravnavali v Izraelu, sodbo, v kateri so pritrdili tožbi izraelca Mesika, pa je v Sloveniji priznalo tako okrožno kot višje sodišče.

Očitajo mu poskus goljufije

Ker je sodba priznana tudi v Sloveniji, mu Dolenc dolguje okoli šest milijonov evrov (vključno z obrestmi), prav zaradi dolga pa naj bi Dolenc po nasvetu odvetnika Vidmarja decembra 2012 pri notarju Miru Košaku vpisal domnevno lažni dolg na dve svoji ljubljanski nepremičnini. Tako je prepričano tožilstvo, ki Dolenca dolži poskusa goljufije, Vidmarja pa pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Komentarjev 13
  • Sava 21:44 08.maj 2015.

    Pokopala ga je aroganca in nespoštovanje izraelskega sodišča, saj se človek ni odzival ko ga je sodišče večkrat vabilo na zaslišanje v Izrael, niti ni pristal na zaslišanje po video konferenci na ljubljanskem sodišču. Pravnomočno je bil obsojen v ...prikaži več Izraelu, po Zakonu o mednarodni pravni pomoči pa mora slovensko sodišče opraviti izvršbo in mu ne pomaga nobena pritožba na Ustavno sodišče.

  • Sava 10:51 08.maj 2015.

    Po Zakonu o pravni pomoči.

  • valerijakregar 20:53 07.maj 2015.

    svetovna kapaciteta na področju nevrokirurgije.proti koncu njegove kariere, pa je dober namen pomagati človeku, tako neslavno končal !prav vsakomur, ki dela, se pri delu kdaj kaj ponesreči.le da te napake niso nepopravljive.v medicini nekatere so. žal.<br ...prikaži več />sočustvujem z njim, saj je zgoraj opisani primer nenadoma zasenčil vse njegove profesionalne uspehe. In teh je bilo ogromno.niti slučajno mu ne privoščim pekla, skozi katerega se mora danes prebijati.