Slovenija
25 ogledov

Nezadovoljna javnost

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je izpadel z lestvice priljubljenosti slovenskih politikov. Nezadovoljstvo z vlado in parlamentom je vse večje, vse več pa je tudi neopredeljenih.

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov sta še vedno predsednik države Danilo Türk in evropski komisar Janez Potočnik, kaže barometer časnika Delo. Sledita jima Lojze Peterle in Radovan Žerjav, ki sta se uvrstila pred Karla Erjavca. Slednji je dobil precej slabšo oceno kot prejšnji mesec. Nasploh je bila večina politikov ocenjena slabše.

Na dnu lestvice sta tokrat premier Borut Pahor in prvak Zaresa Gregor Golobič. Zasedla sta zadnji dve mesti, zaradi česar ju prihodnji mesec ne bo na lestvici. Namesto njiju se bosta na lestvico uvrstila Eva Irgl in Ivan Svetlik, ki so ju anketiranci najpogosteje predlagali.

Podpora strankam pada
V redni mesečni anketi Dela so stranke dobile manj glasov kot prejšnjikrat, še vedno pa vodi SDS pred SD. Za SDS bi glasovalo 20 odstotkov vprašanih, za SD pa 11,3 odstotka. Sledi jima DeSUS z 8,7 odstotka glasov, SNS s 6,7 odstotka, LDS s 5,8 odstotka in SLS s 5,3 odstotka. Na dnu lestvice sta NSi z 2,7 odstotka glasov in Zares z dvema odstotkoma. Neodločenih je 16,1 odstotka vprašanih, 19,8 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.  

Ocena dela vlade je najnižja doslej, saj so ji prisodili oceno 2,02. Negativno (dve) in zelo negativno oceno (ena) je skupaj dalo vladi za njeno delo 76 odstotkov anketiranih, pozitivno in zelo pozitivno pa 13,5 odstotka.

Enako oceno je prejel tudi parlament, za katerega je več kot 75 odstotkov anketiranih menilo, da je svoje delo opravil za oceni 1 in 2. Gre za najnižjo oceno parlamenta doslej.

Telefonsko anketiranje so opravili od 10. do 12. maja na reprezentativnem vzorcu 697 odraslih državljanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.