Slovenija
103 ogledov

Nezadovoljni z božičnico

Plače šefov bank Žurnal24 main
Pozitivne banke. V Kopru bojkot zabave zaradi “preskromne” nagrade.

“Šef vsak mesec dobi mastno plačo v višini 30 tisoč evrov, nam pa zategujejo pas; nekateri zato razmišljamo, da se sobotne novoletne zabave v znamenje protesta sploh ne bi udeležili,” komentira del zaposlenih v Banki Koper ob novici, da bodo prejeli 590 evrov bruto božičnice. Lani so ob koncu leta sicer dobili sto evrov nagrade. “Mi smo se pogajali, da bi nam nagrado izplačali; glede na čas in okolje, v katerem delamo, ter na pričakovanja lastnika smo to tudi dosegli. Naša banka je delala dobro, verjetno smo najuspešnejša banka v državi ta hip. K temu smo pripomogli zaposleni in prav je, da smo nagrajeni. Zagotovo pa z izplačanim vsi ne bodo zadovoljni,” komentirajo v Sindikatu delavcev Banke Koper.

Vsi, ki so v banki zaposleni več kot šest mesecev, bodo božičnico prejeli, uprava in drugi z individualnimi pogodbami pa ne. Predsednik uprave Giancarlo Miranda je lani prejel 375 tisoč evrov bruto, celotna uprava pa več kot dva milijona evrov. V banki je sicer zaposlenih 770 ljudi, božičnica, ki jo bodo dobili, pa bo skupaj znašala okoli 450 tisoč evrov. Banka Koper je v prvih devetih mesecih letos imela več kot osem milijonov evrov dobička.

Nagraditi delavne

“Kakšna božičnica neki, to je ostanek socializma! Po drugi strani pa je to tudi norčevanje iz tistih zaposlenih, ki jim vodstva družb dajejo po sto ali 200 evrov letne nagrade in pričakujejo, da jim bodo ljudje hvaležni. Mi božičnice oziroma 13. plače nimamo, naša hiša sproti stimulira pridne ljudi, ki lahko dobijo pri plači na mesec do 30 odstotkov stimulacije; nagrajujemo seveda pridne, nedela ne plačujemo,” pa pravi Jože Stegne iz Delavske hranilnice, ki je imela lani najvišji dobiček v  22 letih svojega obstoja. Sam na mesec prejme 15 tisoč evrov bruto plače.

Z dobičkom posluje tudi UniCredit; ob polletju je dosegel dva milijona evrov. Božičnice ali 13. plače v preteklosti niso izplačevali in je tudi letos ne bodo. So pa na podlagi uspešnosti doseganja individualnih ciljev zaposlenih izplačevali nagrade za delovno uspešnost.

Komentarjev 11
  • Tomcee 15:00 15.december 2013.

    Ponavadi dobijo božičnicco tam,kjer je dobicek ...če si celo leto zabušaval na delu kjer si zaposlen pač ni dobička in ni božičnice...tako enostavno je to...delavci na b Koper pa so dokazno prispevali k boljšim rezultatom in si zaslužijo nagrado...

  • delavc 10:40 13.december 2013.

    vsem ki takoj pljuvate po zaposlenih v banki koper v razmislek... 1. članek je lahko napisan na podlagi mnenja oz. nezadovoljstva posameznika ali manjše skupine nezadovoljnih in večnih nergačev, ki se jih najde v vsakem delovnem kolektivu in vsekakor ne ...prikaži več odraža realnega stanja v firmi... 2. v kolikor firma posluje s večmilijonskim dobičkom ali ni bolje da se le-ta porazdeli med 770 delavcev in se tako posredno osreči okoli 500 družin kot pa da se dobiček razdeli med vodstvom (ki so že tako bogati) ali še slabše, da ga lastniki odnesejo v tujino... ?? kaj ima potem država in gospodarstvo od tega..? navadni delavci bodo božičnico porabili in denar se bo zavrtel v državi... v kolikor delavci in sindikat vedo da je dobiček, potem je prav da se borijo da se le-ta porazdeli med delavce...

  • filipina2 10:18 13.december 2013.

    jao banka koper,poden od podna.komaj sem se losala te italijanske mafije.