Slovenija
17 ogledov

Nezadovoljni zdravniki v Brežicah

Anketa ministrstva je pokazala, da se brežiška bolnišnica po kakovosti storitev Žurnal24 main
Fides danes pri brežiških zdravnikih. Kako se bodo odzvali na nižje plačilo dežurstev, še ni jasno.
Z umikom soglasij ali prekinitvijo dela je ogroženo financiranje brežiške bolnišnice. Morda hoče politika doseči prav to, saj je bolnišnica zadnje čase zelo na udaru.
Konrad Kuštrin, Fides

"Brežice so ena izmed redkih bolnišnic, kjer se plačilo dela preko polnega delovnega časa plačuje po razporeditvi na dežurno delovno mesto, kar pomeni 30 odstotkov manjše plačilo za delo preko polnega delovnega časa," je pred današnjo novinarsko konferenco pojasnil Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides.

V Fidesu so prepričani, da je s tem kršen sporazum, ki so ga z ministrstvom sklenili septembra lani in tako preprečili sesutje zdravstvenega sistema zaradi umika soglasij za nadurno delo skoraj tri tisoč zdravnikov. "Minister je dal javno zagotovilo, da na direktorje ne pritiska, in nimam nobenega razloga, da mu ne bi verjel," je dejal Kuštrin in napovedal, da bodo zato svoje aktivnosti usmerili proti direktorjem problematičnih bolnišnic. "Če gradiš klinični center, ki je drugi največji v državi, ga ne moreš graditi na plečih zdravnikov, s tem, da jih ne plačuješ tako, kot je potrebno, zlasti v takih kadrovskih stiskah," je razmere v Mariboru opisal Kuštrin.

Tam je sindikat zdravnikov zaradi slabšega plačila dežurstev že napovedal možnost  popolne prekinitve dela na izplačilni dan 10. marca, če se zadeve do takrat ne bodo uredile. Kako bodo postopali v Brežicah, še ni jasno. "Če se bodo zdravniki s tem sprijaznili, mi, razen da jim dajemo podporo, ne moremo na kratki rok narediti nič," je bil jasen Kuštrin. "Zakon je bil sprejet, možnost obhoda zakona je bil dan," je dejal in dodal, da se na državni ravni pripravlja nova kolektivna pogodba, kjer se dogovarjajo "o vseh stvareh, ki so slabo ali pa sploh niso urejene".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.