Slovenija
229 ogledov

Nezakonito odpuščene profesorje morajo vzeti nazaj

Dragan Marušič Barbara Milavec
Dvanajst odpuščenih profesorjev morajo spet zaposliti.

Višje delovno in socialno sodišče je pritrdilo prvostopenjski sodbi v tožbi 12 odpuščenih profesorjev zoper Univerzo na Primorskem (UP). Sklenilo je, da jim mora rektor Dragan Marušič v osmih dneh nuditi zaposlitev in jim omogočiti pedagoško delo v skladu s pogodbo, ki so jo imeli pred vročitvijo odpovedi, je danes poročala TV Slovenija (TVS). Če se profesorji za vrnitev ne bi odločili, jim bo morala univerza po navedbah TVS plačati odškodnino.

Sklep višjega sodišča sta danes prejela profesor Boštjan Šimunič in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper Rado Pišot. Pišot je sicer edini iz skupine odpuščenih, ki ga UP ni dolžna zaposliti nazaj, saj je takrat moral sam podati odpoved, ker je bil to pogoj rektorja in posredno ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za nadaljevanje postopka izstopa ZRS izpod okrilja univerze, je poročala TVS.

poštar pošta Slovenija Način vročanja odpovedi je bil neustaven

Profesorji so s sodbo zadovoljni

"Nisem presenečen, profesorji, sindikat, odvetniki in celo ministrica smo rektorja opozarjali, da so take odpovedi nezakonite, vendar je trmasto vztrajal in samovoljno in brutalno krenil v akcijo odpuščanja. Sledila mu je celotna akademska struktura, dekani in drugi univerzitetni organi, ki nas niso vključili v napoved študijskih programov za prihajajoče študijsko leto. Že spomladi je bilo jasno, da se nas hoče znebiti. Obsojamo rektorjev glasovalni stroj-senat, ki je Marušičeve solistične eskapade potrjeval. Sprašujem se, kdo bo prevzel odgovornost za nezakonitosti in finančne posledice, ki ne bodo majhne," je sodbo za TVS komentiral Šimunič.

Profesorji so s pravnomočno sodbo zadovoljni, saj se je po njihovem mnenju izkazalo, da so imeli prav, ko so trdili, da pedagoški del njihovega dela nima nobene zveze z ustanovitvijo novega ZRS. Univerza se na sodbo sicer še ni odzvala.

Študent Slovenija Dogajanje na Univerzi na Primorskem: Odpuščanja so sporna

Ob začetku študijskega leta 2016/2017 je 12 sodelavcev ZRS, sicer predavateljev na UP, dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Odpuščeni profesorji so ob tem opozorili na po njihovem mnenju nezakonito ravnanje vodstva univerze, katere namen naj bi bil izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze.

Na univerzi so tedaj pojasnili, da odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi. Omenjenim 12 zaposlenim na ZRS so tako ponudili odpoved delovnega razmerja v delu pogodb, ki se nanaša na pedagoško zaposlitev, a jim hkrati ponudili zaposlitev za raziskovalno delo, in sicer v enakem obsegu.

sovenija 05.12.12. Dragan Marusic, rektor UP, foto: natasa cepar Javni poziv Slovenija Visokošolski sindikat Marušiču: Razmislite o odstopu
Komentarjev 1
  • midolina3 10:00 07.marec 2018.

    kaj pa če bi tile profesorji, ki so "zanesljivo" polni uporabnega znanja, raje poiskali delo na trgu, npr. v gospodarstvu, ali pa odprli svoje firme, bi glede na stavkovni val šolnikov, ki se čutijo podcenjene, več zaslužili. Ampak ne, vsi ...prikaži veči silijo nazaj v krivične pedagoške vode.

Sorodne novice