Slovenija
84 ogledov

Visokošolski sindikat Marušiču: Razmislite o odstopu

sovenija 05.12.12. Dragan Marusic, rektor UP, foto: natasa cepar Žurnal24 main
Visokošolski sindikat Slovenije obsoja žaljiva in seksistična ravnanja rektorja Dragana Marušiča.

Visokošolski sindikat Slovenije rektorja Dragana Marušila poziva, naj sprejme odgovornost za svoja dejanja. Kot smo poročali, je koprsko sodišče je v delovnopravnem sporu razsodilo v prid zaposlene, nekdanje direktorice študentskih domov Astrid Prašnikar. Sodba še ni pravnomočna.

"Rektorju predlagamo, naj razmisli o ustreznem odzivu, tj. najverjetneje o takojšnjem odstopu s položaja rektorja in z vseh vodstvenih funkcij. Menimo namreč, da oseba, ki grobo krši pravice zaposlenih, ne sodi na čelo nobene organizacije, še najmanj pa univerze," so zapisali v javnem pozivu.

Astrid Prašnikar poudarja, da je tožba nekdanje zaposlene v kadrovski službi usm | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sodišče je ugotovilo, da jo je rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič, Astrid Prašnikar  več let trpinčil in spolno nadlegoval. Sodišče nekdanji delavki prisodilo 15.000 evrov odškodnine.

"Visokošolski sindikat Slovenije ostro obsoja žaljiva in seksistična ravnanja, ki so razvidna iz omenjenih sodb. Gre za napad na dostojanstvo posameznika, za katerega bi morala veljati ničelna stopnja tolerance, še posebno na ustanovi, ki uživa visoko stopnjo avtonomije. Zato Visokošolski sindikat poziva Senat Univerze na Primorskem in Upravni odbor Univerze na Primorskem, naj navedeni primer nemudoma obravnavata, se do njega opredelita in sprožita ustrezne interne postopke, " so še  zapisali v javnem pozivu. 

Nekdanja direktorica je pred tem zmagala v še eni pravdi zoper Univerzo na Primorskem oziroma njenega rektorja, saj je sodišče pritrdilo njenim navedbam o nezakonitem prenehanju delovnega razmerja na univerzi. Ta sodba je pravnomočna.

Komentarjev 6
  • sweetdogs 12:52 07.maj 2017.

    Če bi kdo rad dobro zaslužil, naj se zaposli na UP in nekaj časa trpi spolno nadlegovanje, žalitve, šikaniranje itd. s strani Marušiča, potem ga pa lepo toži.Kakor je bil brat skuliran dečko (vsaj deloval je), je pa ...prikaži več ta totalna katastrofa.

  • Avatar Leon
    Leon 08:48 07.maj 2017.

    Akademske krave ali kaj nam pa morete ! Krivosodje je njihov produkt .

  • leonardo 07:53 07.maj 2017.

    A da bi on odstopil? Bo pa prej Sava tekla rikverc.