Slovenija
20 ogledov

Nezakonito sekanje močno upadlo

V zadnjem času so podnebne spremembe odvzele medijsko pozornost nezakonitemu sek Žurnal24 main
Kljub velikemu upadu nezakonitega izsekavanja gozdov ta praksa še vedno ostaja velika težava.

Nezakonito izsekavanje je v zadnjih osmih letih v svetovnem merilu upadlo za 22 odstotkov, kaže poročilo družbe Chatham House, piše BBC. V nekaterih pomembnih gozdnih državah, kot so Brazilija, Indonezija in Kamerun, pa te številke znašajo celo med 50 in 75 odstotkov.

K upadu tovrstnih praks je pripomoglo predvsem boljše zavedanje porabnikov, zakonske prepovedi uvoza ter medijska izpostavljenost problema. A kljub temu nezakonito sekanje gozdov še vedno ostaja resna težava. V Indoneziji tako še vedno predstavlja 40 odstotkov vsega gozdarjenja.

Zakonske omejitve
ZDA in EU so v zadnjem času sprejele dodatke k zakonodaji, ki predvideva denarne kazni za uvoznike nezakonito posekanih dreves. Zaradi tovrstnih zakonskih preprek so številni uvozniki lesa prisiljeni v vzpostavljanje popolne sledljivosti.

Zavoro pa pri večjem zmanjšanju nezakonitega sekanja držijo nekatere azijske države, med njima Japonska in Kitajska. Japonska je namreč na prvem mestu na svetu po uvozu nezakonito posekanega lesa na prebivalca, saj še vedno nima sprejete ustrezne zakonodaje.

Kitajska pa postaja čedalje bolj pomembna kot uvoznica takšnega lesa in kot njegova predelovalka. Izdelki izdelani iz "črnega" lesa pa nato končajo na evropskih in drugih trgih. Zato so iz Chatham Housea Kitajsko že pozvali, naj prepovedo uvoz nezakonito posekanega lesa in uvedejo njegovo sledljivost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.