Slovenija
82 ogledov

Nezanesljiv kljub milijonom

MORS Saša Despot
Informacijski sistem. Mors je zanj plačal milijon in pol, za vzdrževanje pa v treh letih še milijon evrov.

“Država za informacijska sistema SAP (ISLOG), ki naj bi ga uporabljala služba za logistiko na ministrstvu za obrambo (Mors), in IRDG, program za brezpapirno poslovanje ministrstva, zapravlja veliko denarja. Kljub temu programov danes ni mogoče uporabljati brez težav,” opozarjajo posamezniki, poznavalci delovanja različnih informacijskih sistemov v državni upravi.

Priporočajo ga

Sistem IRDG za elektronsko upravljanje dokumentov so na Morsu začeli uporabljati januarja 2011. Država pa je od leta 2008, ko se je Mors za ta sistem odločil, do zagona sistema zanj porabila skoraj 1,4 milijona evrov.

Na Morsu zagotavljajo, da IRDG za zdaj deluje uspešno in da so sistem zato celo priporočili še vsaj desetim drugim državnim organom.

“Z uvedbo aplikacije se je poslovanje z dokumentarnim gradivom spremenilo v elektronsko, procesi dela in povezave lokacijsko razpršenih enot ministrstva po Sloveniji in vsem svetu so zdaj hitrejši, timsko delo zaposlenih pa učinkovitejše,” med drugim naštevajo na Morsu.

Vzdrževanje sistema jih bo letos stalo dobrih 252 tisoč evrov. Toliko bo Mors servisiranje plačal podjetju Marg, ki je ministrstvu aplikacijo prodalo. Ker je programska oprema licenčna, jo menda namreč lahko vzdržuje le Marg kot pooblaščeni ponudnik te programske opreme. V treh letih naj bi tako Marg z vzdrževanjem sistema na Morsu zaslužil še za skupno skoraj 900 tisoč evrov.

Komentarjev 2
  • Merkava4 13:46 21.april 2013.

    Hruške, jabuke pa češplov kompot Anje Zupanc!! IRDG deluje brezhibno, da se pa vse vzdržuje (tudi orožje, oprema, informatika, itd) je pa danes jasno celo total trotlnom...sam kaj ko je tako luštno pisat, kaj vse je na MORS-u narobe....nje? Orgazem predjamski....

  • marko.s 13:40 21.april 2013.

    Dekler nekom lepo curlja denar v žepe pač vse dela uspešno.Neglede na ugotovitve da je sistem nezanesljiv se še naprej dela z njim, tega res ne razumem. In za tak program se plačuje nekomu vzdrževanje že kar za ...prikaži več milijon.Po moje je program tako zmontiran da lepo hodjo občasno ga kao popravljat pa povleč denar. Tko kot pri tehniki ki ima vgrajen števec, ko ta odtiktaka preneha delovanje, kao okvara.Take ki na račun zaslužka zavajajo in, da je nekaj v redu je treba križat in jim prepovedat delovanje.