Slovenija
27 ogledov

"Neznanci so posneli mojo PIN-kodo!"

skimming Žurnal24 main
Na nas se je obrnil bralec, ki je dejal, da je bil žrtev skimminga. PU Ljubljana: Obveščeni smo bili o zlorabi kartic.

"Iz NLB so me klicali, da so 26. januarja posneli mojo bančno kartico kljub prekrivanju PIN-kode pred MOL na Adamič-Lundrovem nabrežju 2," je zapisal naš bralec in dodal: "Prosim, da obvestite ljudi o zlorabi bankomatov, da se komu ne bo kaj podobnega pripetilo."

Bralec nam je naknadno še sporočil, da je na banki izvedel, da so nepridipravi denar hoteli nakazati v Kolumbijo.

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da je obstaja sum, da je bila v središču Ljubljane nameščena naprava za preslikavanje zapisa plačilnih ali kreditnih kartic (skimming). "PU Ljubljana je bila obveščena o sumih zlorabe plačilnih kartic slovenskih bank na območju Južne Amerike. Po do zdaj zbranih obvestilih obstaja sumu nameščene skimming naprave med 25. in 27. januarjem 2013 na bankomatu v središču Ljubljane. Policisti PU Ljubljana v zvezi s kaznivimi dejanji vodijo predkazenski postopek, zato vam več informacij še ne moremo posredovati."

Kazen za tistega, ki na bančni avtomat ali aparat za vplačila namesti napravo za preslikavanje zapisa plačilnih ali kreditnih kartic, njeno prepoznavo pridobi preko plačila na celotnem medmrežju ali jo ponaredi na kakšen drug način ali tako ponarejeno plačilno ali kreditno kartico uporabi in si pridobi premoženjsko korist, je zapor do petih let. Če gre za veliko premoženjsko korist, pa lahko tudi do osem let, so še sporočili s PU Ljubljana.

Če opazite karkoli nenavadnega, o tem obvestite banko

Ne bo odveč, če si preberete nekaj preventivnih nasvetov, kako varno uporabljati bankomat.

  • Ko opravljate katerokoli transakcijo (še posebej, ko uporabljate bančni avtomat), pazite, da nihče ne vidi vaše osebne številke, ki ste jo vtipkali, in da so čakajoči za vami dovolj oddaljeni od vas. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.
  • Bančne avtomate uporabljajte sami in nikomur ne povejte svoje osebne številke za uporabo kartice (PIN-kode). Če avtomata ne znate uporabiti, ne sprejmite pomoči mimoidočega, raje se o uporabi poučite v svoji banki.
  • Kartico uporabljajte na tistih bančnih avtomatih, ki stojijo na obljudenem, dobro osvetljenem mestu.
  • Če na bančnem avtomatu zaznate kakršnokoli razliko od običajnega delovanja (npr. kartico težje vložite, na reži za kartico so pritrjeni dodatni elementi ipd.), vzemite kartico in zapustite avtomat ter uporabite drugega. Vljudno vas prosimo, da o tem dogodku obvestite banko na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici, in/ali pokličete na številko 113.
  • Če so bančni avtomati nameščeni v prostorih, skozi vrata katerih lahko dostopate le s kartico, nikoli ni treba vtipkati PIN-številke. Če je na vratih nameščena naprava, ki od vas zahteva vnos PIN-številke, tega ne storite.
  • Spremljajte obvestila, ki se prikazujejo na zaslonu bančnega avtomata, medtem ko poteka izplačilo zahtevanega zneska.
  • Vedno zahtevajte potrdilo o opravljeni transakciji na bančnem avtomatu.
  • Če vam bančni avtomat ne vrne kartice (zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice), ob ali na njem pa je prilepljeno navodilo, da znova vtipkajte PIN-številko, tega ne storite. Enako velja, če vam vnovično vtipkanje PIN-številke predlaga oseba, ki je v bližini in se običajno predstavlja za bančnega delavca. V obeh primerih takoj, ko bo mogoče, obvestite najbližjo enoto banke ali avtorizacijski center Bankarta na telefonsko številko 01/583 41 83.
  • PIN-številko vnesite le, ko se na zaslonu bančnega avtomata pojavi ustrezno navodilo.

Če imate tudi vi kakšno zgodbo in fotografijo, ki bi jo radi delili z nami, nam jo pošljite prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • feferon 11:19 31.januar 2013.

    Romune vprašajte kako se to dela..

  • kvizko5 20:30 30.januar 2013.

    Priporočajo, da vedno zahtevamo potrdilo!!! Ni problema, to vedno naredim in zato jaz priporočam VSEM bankam, da dajo varnostnim službam, ki skrbijo za njihove avtomate navodila za redno menjavo papira...namreč se pogosto pojavi obvestilo "potrdila ni možno izpisati....ali želite nadaljevati?? ...prikaži več " Tako da poskrbite za papir!!!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:27 30.januar 2013.

    javljam da že daljšo obdobje nimam kaj dosti za dvignit