Slovenija
69104 ogledov

Neznanec otroka vabil v avto, uspelo mu je zbežati v šolo, sledilo je tole ...

otrok bel avto ugrabitev otroka Profimedia
V sredo naj bi po naših informacijah enega od učencev Osnovne šole Kolezija neznanec vabil v avto. Predvsem po zaslugi odlične reakcije osveščenega otroka se je incident srečno končal.

Otroka je na poti v šolo blizu njegovega doma neznanec nagovoril z besedami, naj pogleda v njegov avto. Otrok je zbežal in ob prihodu v šolo o dogodku obvestil razredničarko.

Šola je po naših informacijah o incidentu takoj obvestila policijo in otrokove starše.

Kot kaže, si je otrok zapomnil veliko podrobnosti o osebi in avtu, saj je policija že naslednje jutro po dogodku ugotovila identiteto osebe, ki je ogovarjala otroka, in jo tudi izsledila.

"V konkretnem primeru ne gre za sume storitve kaznivega dejanja. Policisti zoper osebo vodijo postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o javnem redu in miru. Oseba je bila v preteklosti sicer že obravnavana za premoženjska kazniva dejanja in prekrške po javnem redu in miru, ne pa za tovrstne dogodke," so sporočili s policije.

ugrabitev otroka otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

"Na splošno lahko povemo, da se policisti takoj odzovemo na vsako obvestilo o dejanju/dogodku, v katerem so udeleženi otroci. Vsak primer obravnavamo individualno in preverimo vse okoliščine dogodka, poskušamo ugotoviti identiteto osebe, predvsem pa ugotoviti namen oz. motiv ogovarjanja otrok, oziroma ali je do dogodka sploh prišlo," še poudarjajo policisti.

Starši, pogovorite se z otroki! 

O dogodku so bile obveščene tudi sosednje šole. Učitelji se bodo v šoli z otroki pogovorili o primernem ravnanju v takšnih primerih. Ravnatelji pa starše pozivajo, naj jih pri ozaveščanju otrok podprejo in se tudi sami s svojimi otroki pogovorijo o primernem ravnanju v takšnih primerih. Starši otroka, ki so ga v torek vabili v avto, so v preteklosti takšne pogovore z otrokom opravili in je to znanje odlično uporabil. 

Policija poudarja še, da je treba otrokom pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, saj vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti: "Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive."

Zelo pomemben je pogovor, so jasni policisti: "Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben."

Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč.

 

Fotografije so simbolične.

Komentarjev 17
  • sandi76 09:29 23.september 2022.

    Stari znanec policije ? Kaj ga ne bi postavili na hladno za kakšno daljše obdobje ? Se mora resnično zgoditi kaj hujšega, povzročiti življenjske travme otroku, da se bo kdo zbudil ?

  • uros0 22:46 22.september 2022.

    Če vozim po ac 200 km/h ve cela Slovenija moje ime in priimek. Ko pa bolan osebek vabi otroke v avto pi nimate jajc napisati imena in priimka bolnega osebka. Al bi dobil enotno kazen Slovenskega naroda...LINČ

  • uros0 22:42 22.september 2022.

    Če vozim po avtocesti 200 km/h bo izvedela vsa Slovenija za moje ime in priimek. Imejte jajca in povejte ime in priimek osebe, ki je otroka vabila v avto! NE to pa ne,ker nimate jajc da bi to napisali.Ker oseba ...prikaži veča bi dobila enotno kazen vseh-linčanje!!!