Slovenija
21 ogledov

Nezvestim ne bodo odkupovali

Odkupne cene grozdja so se v KZ Metlika zaradi recesije letos znižale, a so še v Žurnal24 main
Ukrep. Tistim, ki so kršili pogodbo, je KZ Metlika zavrnila odkup grozdja.
Nad povprečjem
Promet. KZ Metlika je lani ustvarila več kot 60 milijonov evrov prometa, medtem ko se povprečen promet slovenskih zadrug vrti okrog osmih milijonov evrov. Poleg lastne klavnice in trgovine je najpomembnejši steber vinska klet z letno proizvodnjo 750 tisoč litrov vina.

Letos so nekaterim vinogradnikom, sicer članom Kmetijske zadruge (KZ) Metlika, zavrnili odkup grozdja. “Gre za posameznike, ki so v preteklih letih kršili pogodbo s prodajo grozdja drugam,” pojasnjuje Jože Cajnar, direktor zadruge. Kot pravi, gre za neregistrirano prodajo brez DDV, ki povzroča nelojalno konkurenco, zato so bili primorani v ta ukrep. Tistim, ki jim ostajajo zvesti, so odkupili vse grozdje, in tako bodo ravnali tudi v prihodnje, obljublja Cajnar.

Sivi trg je na področju vinarstva v Sloveniji velik problem, trenutno predstavlja tudi do 70 odstotkov pri nas pridelanega vina,” se strinja Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije. Dodaja, da vsaj polovica vinarjev ne plačuje davka, država pa na tem področju stori premalo.

Od skupno prevzetih 660 ton grozdja smo jih 414 ton odkupili od zvestih članov.
Jože Cajnar

Plačilo nad tržno ceno
Zaradi recesije so letos v KZ Metlika znižali odkupne cene grozdja, te pa so še vedno krepko višje od povprečnih tržnih. “Naši člani bodo grozdje dobili plačano najpozneje do naslednje trgatve, letos pa se bodo cene gibale od 50 do 52 centov za kilogram,” obljublja Cajnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.