Slovenija
23 ogledov

"Ni bilo nobene večje napake"

Branko Masleša
1/3
Anže Petkovšek
Poročili o postopkih proti Tovšakovi na mariborskem in ljubljanskem sodišču nista pokazali večjih napak. Pličanič: Sodišče in tožilstvo sta storila dve napaki.

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je predstavil poročila višjih sodišč v Mariboru in Ljubljani, pristojnih za nadzor, pregled poslovanja okrožnih sodišč, ki ga je Masleša v zvezi s primerom Hilde Tovšak odredil prejšnji teden.

Minister je danes potrdil tudi uradno, kar je bilo neuradno znano že včeraj, da niso ugotovili niti hujših kršitev rokov niti večjih napak pri vodenju postopka.

Poročilo višjega sodišča v Mariboru kaže na napako, ki pa vendarle ne bo vplivala na potek postopka, ki ga proti Tovšakovi vodi okrožno sodišče v Mariboru. "Strinjam se z oceno višjega sodišča v Mariboru, da se je v tem postopku zgodila res očitna napaka le pri tem, da obdolženki ni bil odpravljen pripor že 12. aprila, ko je tožilec spremenil zahtevo za preiskavo in pogojev za podaljšanje pripora ni bilo več," je dejal Masleša. "Za sodnico bom zato predlagal oceno sodniške službe."

Masleša je potrdil, da je Tovšakova dvakrat prosila, naj se jo napoti na prestajanje kazni, a je sodnica tudi tu spoštovala zakon. Zakon določa, da se nekoga lahko napoti na prestajanje kazni, če je pred tem v priporu v isti zadevi, Tovšakovi pa je bil pripor odrejen v drugi zadevi.

Tožilci razočarani nad ministrom

Poročilo s strani specializiranega tožilstva, ki ga vodi Harij Furlan, pa je že prejel tudi pravosodni minister Senko Pličanič, ki pa je pred dejal, da vse kaže, da se je napaka zgodila v okviru državnega tožilstva, ali se je v sklopu sodstva, pa naj bi pokazali rezultati službenih nadzorov.

Tožilci so nad njegovim odzivom razočarani. "Priča smo bili udarnemu napadu vseh tožilcev, kar je po našem mnenju nesprejemljivo," so zapisali v Društvu državnih tožilcev Slovenije. "Kjer bi morala prevladati preudarnost, treznost in razumnost, je očitno zmagala želja po všečnosti javnosti, ki je, še posebej v času zategovanja pasu in gospodarske krize, seveda lačna takih napadov."

Ministra pozivajo, naj namesto "novih zakonov in spet prehitrih instant rešitev, najprej zagotovi primerne pogoje za osnovno delo tožilcev, nato pa trezno in preudarno pristopi k zakonskim spremembam, v kolikor so te zares potrebne".

Ob tem opozarjajo na manjko tožilcev in preobremenjenost, zaradi česar se lahko zgodijo tudi napake, ob hkratnem zmanjševanju plač.

Pličanič: Storjeni sta bili dve napaki

Sodišče in tožilstvo sta pri Hildi Tovšak storila dve napaki, je po pregledu poročila ocenil Pličanič. Stanje v sodstvu je po njegovem mnenju slabo. Zato je napovedal več sprememb pravosodne zakonodaje za povečanje učinkovitosti sodišč.

Nezakonit pripor poseg v človekove pravice

Prva "zelo velika" napaka je po mnenju Pličaniča ta, da je bila Tovšakova nezakonito v priporu, kar da je tudi poseg v človekove pravice. Tožilstvo je namreč v preiskavi prekvalificiralo kaznivo dejanje v milejšo obliko kaznivega dejanja, zaradi česar je za zadevo postalo pristojno okrajno sodišče. Po zakonu o kazenskem postopku pa lahko pripor do vložitve obtožnega predloga, ki se vlaga pred okrajnimi sodišči, traja največ 15 dni.

Druga napaka pa je, da se ni zagotovilo podlage, da bi Tovšakova kljub odpravi pripora v zgoraj opisanem primeru, ostala v priporu zaradi ostalih kazenskih postopkov, je pojasnil minister.

Tako je bila po Pličančevi oceni opuščena skrb za učinkovito koordinacijo tožilstva in sodišča ter organizacijo, da zadeve tečejo gladko.

Odstopov ne zahteva

Tista, ki sta pristojna za to, torej generalni državni tožilec Zvonko Fišer in predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, bi se morala s tem soočiti in ugotoviti, ali sta storila vse, je dejal Pličanič. Ob tem je poudaril, da je njegova pristojnost predlaganje zakonodaje, zato bi bilo nesmiselno, da kogar koli poziva k odstopu. "Sama morata s tem opraviti, to je stvar njune integritete," je dejal.

Zakonske spremembe nujne

Prav zato je Pličanič prepričan, da so zakonske spremembe nujne, saj je treba zagotoviti večjo učinkovitost in odgovornost sodišč. Minister želi z novo zakonodajo doseči tudi večjo neodvisnost sodstva na eni strani, hkrati pa tudi mehanizme izvršni veji oblasti za nadzor nad učinkovitostjo in hitrostjo sodišč. Tukaj minister poudarja, da njihov cilj nikakor niso posegi v vsebinsko delo sodišč.

Komentarjev 13
  • Šemefuky 23:13 28.maj 2013.

    Tega Masleca bi morali povprašati, če se še lahko pogleda v ogledalo in si pošteno odgovori na vprašanje, a je res vse tako Ok v sodstvu, da moram ta socializem še kar naprej zagovarjati?Po moje, ko bi si odgovoril ...prikaži več bi se sam steral u 3PM.

  • privat 19:52 28.maj 2013.

    in zakaj bi šla v zapor če ni tako obsojena...ne razumem bistva

  • ac-dc 19:19 28.maj 2013.

    Policija pri tem nima nič - Virant pač ni in nikoli ne bo policaj. On je le nespreten politik, ki s svojimi izjavami meče slabo luč na ostale delavce.