Slovenija
42 ogledov

Ni denarja, so smeti

Smeti v naselju se kopičijo, ker Romi položnic ne plačujejo redno. (Foto: Živa Z Žurnal24 main
Iz dolenjske izdaje Žurnala24: Ukrep. Ker Romi ne plačujejo položnic, jim je Komunala Trebnje nehala odvažati smeti.
34 tisoč evrov dolgujejo Romi Komunali Trebnje za odvoz smeti in vodo. dolgujejo Romi Komunali Trebnje za odvoz smeti in vodo.

Romi iz romskega naselja Hudeje dolgujejo Komunali Trebnje za odvoz odpadkov in oskrbo s pitno vodo približno 34 tisoč evrov. Zato je komunala konec decembra ustavila odvoz odpadkov iz naselja, je povedal direktor Štefan Velečič.Neuspešne terjatve
“Komunala je zadnja tri leta redno odvažala odpadke iz naselja. Romi položnic že ves čas ne plačujejo, razen redkih izjem,” je pojasnil. Dolg so poskušali izterjati na različne načine, a neuspešno. “Šli smo tudi na sodišče, a imamo na ta račun samo dodatne stroške,” je dejal Velečič.

Vodo tudi zaprejo
Novo mesto. Novomeška komunala, kot so nam povedali, zagotavlja odvoz odpadkov iz vseh romskih naselij, tako v okviru rednega odvoza kot z dodatnimi izrednimi. “Uvajamo tudi ločeno zbiranje odpadkov, tako da so se bivalne razmere in splošna urejenost teh naselij v zadnjih letih bistveno izboljšale,” je pojasnil Ladislav Jaki. V zvezi s plačevanjem položnic je dejal, da so nekateri uporabniki iz romskih naselij v primerjavi z drugimi uporabniki bolj neredni plačniki. “Zoper te dolžnike izvajamo enake postopke kot zoper vse ostale: opomini, izvršbe, sodelovanje s centrom za socialno delo, odobritev plačila dolga na obroke. Kot skrajni ukrep za poplačilo terjatev izvajamo tudi zaporo vode,” je sklenil Jaki. J. B. K.

Ena izmed rešitev bi bil lahko odklop vode, a to se Velečiču ne zdi primerno. “V naselju je devet števcev, uporabnikov pa več kot 300. Če bi odklopili vodo enemu izmed odjemalcev, bi lahko tako naredili škodo tistemu, ki to storitev redno plačuje. Rešitev je, da vsak objekt dobi individualni priključek,” je prepričan.

Sestanek prihodnji teden
“Pitna voda in odvoz odpadkov sta standard, ki ga zahteva dostojno življenje,” je pojasnil Matej Križanič, direktor Centra za socialno delo (CSD) Trebnje, in dodal, da državljani moramo plačevati določene stvari, tudi oskrbo s pitno vodo in odvoz smeti. Zato imajo prihodnji teden predstavniki komunale, Občine Trebnje in CSD sestanek, na katerem naj bi poskušali najti rešitve za nastalo situacijo v romskem naselju. Pogovori bodo tekli v smeri individualnih priključkov in priklopa na že postavljeno vodovodno omrežje. “Šele tako bo posamezna hiša imela individualni števec, ki ga bo v primeru neplačevanja možno zapreti,” je dejal Križanič.

Dolgotrajen proces
Dolgoročno vidi Križanič rešitev v tem, da se Rome nauči odgovornosti in socialnih veščin, kamor spada tudi plačevanje svojih obveznosti, ter v sankcioniranju v primeru neupoštevanja pravil. “Vsekakor pa je ta težava kompleksna in je ni moč spremeniti čez noč,” je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.