Slovenija
28 ogledov

Ni denarja za Fifi

Fifi, ki je zdaj stara približno eno leto, si je pri Poloni Samec lepo opomogla Žurnal24 main
Zavetišče mora najdeno žival oskrbeti, občina pokriti stroške, a denarja včasih ni.

“Triindvajsetega avgusta ob polnoči sem sprejela psico Fifi, ker so klicali, da leži obnemogla sredi ceste. Najditeljici sem rekla, naj gre takoj zjutraj na Občino Vrhnika po izjavo, da je bila žival najdena in da si je jaz nisem izmislila. Fifi, shirano do kosti, je nato oskrbel dežurni veterinar. Naslednje jutro me je poklicala najditeljica in povedala, da ji na občini niso želeli dati izjave, ker jim je zmanjkalo denarja,” razlaga vodja Zavetišča Horjul Polona Samec. Račun za Fifi bi sicer znašal okoli 400 evrov.

Občina zanika
Na Občini Vrhnika zanikajo, da so zavrnili podpis izjave najditelja zapuščene živali. “Zavetišče živali na stroške občine ne more prevzeti v oskrbo, če ji oseba ne izroči izjave. Če zavetišče žival prevzema v oskrbo brez izjave, ocenjujemo, da se predhodno dogovori s stranko o plačilu oskrbe za žival,” pravi Vesna Kranjc, direktorica občinske uprave Vrhnika. Samčeva pa opozarja, da je šlo v tem primeru za čas zunaj delovnih ur in za psa, ki je nujno potreboval pomoč, najditeljica pa se je takoj zjutraj zglasila na 
občini.

Občina. V proračunu je Vrhnika lani za oskrbo zapuščenih živali namenila 7.051 evrov. Ker je denarja zmanjkalo že julija, so namenili še štiri tisoč evrov, v letošnjem proračunu pa so predvideli osem tisoč evrov.

Samčeva je, kot pravi, oktobra na seji sveta Zavetišča Horjul in občin, ki z njimi sodelujejo, povedala za neplačano oskrbo za Fifi. Z občine so odgovorili, da so bili takrat najbrž dopusti in so nadomestnemu res naročili, naj se izjave ne podpisujejo. Dodali so, da bodo to uredili in izjavo potrdili. “Od tu ne smatram ničesar več za moje delo. Ni moja dolžnost loviti najditeljev in jih prepričevati, naj gredo na občino še enkrat,” dodaja. Ko je pred dvema tednoma vprašala, ali naj najditeljica pride podpisat izjavo, so ji rekli, da jo bodo po posvetu z direktorico poklicali nazaj, kar pa se (še) ni zgodilo.

Težave tudi drugod
O problematiki zavračanja in neizplačevanja računov so govorili tudi avgusta na sestanku vseh zavetišč in Veterinarske uprave RS. Takrat je glavna veterinarska inšpektorica Andreja Bizjak odgovorila, da bodo razmere boljše, ko bodo financiranje prevzele regije, vendar je treba razumeti, da “če nimaš od kod vzeti, nimaš kam dati”.

Tudi v drugih zavetiščih imajo z nekaterimi občinami težave z izplačili ali pa ta zamujajo. Hari Arčon iz zavetišča Oskar Vitovlje pravi, da imajo zdaj vsi težave z vsemi. “Danes, ko je kriza, nihče nima denarja in vsi se otepajo vseh stroškov,” še pravi. Iz zavetišča Mala hiša iz Moravskih Toplic pa sporočajo, da so zamude plačil tudi 12-mesečne, zaradi česar morajo najemati kredite. “Nerednih plačnikov je približno tretjina občin,” dodaja direktor Marjan Ivan Kerčmar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.