Slovenija
34 ogledov

Ni honorarja, ni Maria

Mario Galunič Željko Stevanič
RTVS. Nekateri zaposleni, ki so ostali brez avtorskih honorarjev, rekli ne dodatnemu delu.

RTV Slovenija je na podlagi sklepa vlade – s katerim je 9. junija omejila izplačevanje po podjemnih in avtorskih pogodbah za redno zaposlene pri vseh posrednih in neposrednih uporabnikih proračuna – ukinila honorarje, ki so jih poleg rednih plač prejemali zaposleni na RTVS.

Kot so pojasnili na RTVS, so imeli od januarja do junija sklenjenih 64 avtorskih pogodb z redno zaposlenimi, a jih od junija ne sklepajo več, začeli pa so tudi postopke za prekinitev obstoječih.

Zaposleni po novem tako vsa dela opravljajo skladno s svojo pogodbo o zaposlitvi, dodatnih del pa ne več.

Konec visokih honorarjev

O dodatnih zaslužkih ertevejevcev smo pred dvema letoma prvi pisali v Žurnalu24, ko smo razkrili zneske, ki so jih na TV Slovenija prek avtorskih pogodb prejemali nekateri voditelji, po pogodbi zaposleni na drugem delovnem mestu.

Erika Žnidaršič je bila na TVS tako zaposlena kot urednica Piramide, za svoje vodenje pa je prejemala še 322 evrov bruto na oddajo oziroma 1.288 evrov bruto na mesec. Sašo Hribar je za posamično vodenje oddaje Hri-bar poleg redne plače dobival 638,46 evra bruto, rekorder pa je bil Mario Galunič, ki je poleg plače urednika prek avtorske pogodbe prejemal 1.400 evrov bruto za Spet doma oziroma dodatnih 5.600 evrov bruto na mesec.

Galunič, ki je prav zato zavrnil vodenje Slovenske popevke, namesto njega pa jo je “brezplačno” prevzel Sašo Hribar, je tudi najostrejši kritik ukrepa nacionalke: “Dokler bo ta sklep veljal in se izvajal na tak način, bo pač tako. Vestno bom opravljal vse uredniške zadolžitve tako kot drugi kolegi.

Vodenje zabavnih oddaj pa ne spada mednje. To delo mora imeti svojo ceno, saj ga ne more opravljati vsakdo in ni vseeno, kdo stoji pred kamero. To ni nobena skrivnost in to je pač treba plačati. Povsod po svetu je tako.”

RTVS ne bo privarčevala

Nekdanji voditelj oddaje Spet doma je opozoril, da nacionalka z ukrepom ne bo privarčevala: “RTV zaradi ukrepa ne bo nič prihranila, saj bo pač plačala honorar tistim, ki niso zaposleni. Morda celo več, če bo treba. Prav tako ne vidim razlike, zakaj lahko na primer honorar dobi igralec, ki je zaposlen v drugem javnem zavodu, nekdo, ki dela na RTV, pa ga ne more, čeprav gre za delo, ki z njegovo službo nima zveze.”

Da nacionalka na račun sklepa vlade ne bo privarčevala, meni tudi generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli, ki je pojasnil: “Pri tistem, kar bo dejansko treba avtorsko plačati, se bodo avtorji verjetno poslužili avtorske agencije in prek nje dobili fakturo, nekatere stvari, ki so jih prej naredili zaposleni, pa bomo naročili nezaposlenim, in tega ne bomo dobili zastonj.”

Komentarjev 17
  • mr_izi 08:46 08.marec 2012.

    Nas pa obirajo s svojo naročnino(RTV) tam pa delaj z dnarjem kot svinja z drekom. Ja,ja, dragi moji, s tujo roko po koprivah je lahko, niti ne boli niti ne peče!!

  • mr_izi 08:42 08.marec 2012.

    Mario, sretan onaj ko te ne vidi ili nema!! Bruhh

  • Dejan Kodrič 14:57 16.februar 2012.

    Tudi, če te ni Mario ne bomo jokali.