Slovenija
47 ogledov

Ni milosti za Telekom

Telekom prodaja tudi šest apartmajev v Barbarigi. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Tožbe. Sinfonika in Tuš Telekom zahtevata desetine milijonov evrov.

Tožbe. Jutri se bo začela glavna obravnava v tožbi podjetja Sinfonika d. d. (v stečaju) proti Telekomu Slovenije (TS), konec tedna pa še glavna obravnava v tožbi Tuš Telekoma proti TS.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so se samo v enem mesecu pričele tri glavne obravnave v treh največjih tožbah proti Telekomu Slovenije (T-2, Tuš Telekom in Sinfonika), v skupnem tožbenem znesku 192 milijona evrov (vse tožbe so bile vložene v letu 2007, med mandatom prejšnjega predsednika uprave Bojana Dremlja).

Sinfonika toži TS zaradi plačila 34,3 milijona evrov odškodnine, kot razlog za tožbo pa navaja Telekomovo zlorabo pri trženju telefonske storitve centreks. Tuš Telekom toži TS zaradi plačila 28,2 milijona evrov odškodnine. TS očita osem zlorab prevladujočega položaja, zaradi katerih je Urad za varstvo konkurence že lanskega aprila uvedel ustrezen postopek proti Telekomu.

Cvet strokovnjakov
Izvedensko mnenje o škodi so za Sinfoniko spisali zveneči ekonomski in telekomunikacijski strokovnjaki (Jože P. Damijan, Dušan Caf, Črt Kostevc, Igor Masten in Sašo Polanec). Zanimivost v Tuševi tožbi proti TS pa je, da je Tuš Telekom vložil tožbo proti TS v času, ko je bil njegov direktor Ivica Kranjčević, zdajšnji predsednik uprave TS.

Veteran ABM
V prvi od odškodninskih tožb proti Telekomu Slovenije, ki jo je že leta 2002 vložilo podjetje ABM, pa je sodišče minuli mesec imenovalo drugega izvedenca, dr. Štefana Ščapa iz Murske Sobote, ki bo ugotavljal obseg povzročene škode (v postopku pa so se zamenjale že tri sodnice). V Žurnalu24 smo pred časom prvi razkrili, da se je prva imenovana izvedenka v tej zadevi, Alenka Žnidaršič Kranjc, izločila zaradi pomanjkanja časa (pa tudi sicer je bila kot delničarka Telekoma v konfliktu interesov).

V začetku maja (3.5.2010) je vrednost Telekomove delnice padla na 115,33 EUR, kar je le malenkost več od najnižje vrednosti v zgodovini (9.3.2010 je bila 114,97 EUR).

Podjetje ABM sicer toži zaradi Telekomove zlorabe pri prodaji ISDN paketov v letih 1999-2002. Zlorabo je že leta 2000 potrdil Urad za varstvo konkurence, potrjena pa je bila tudi na vseh pritožbenih stopnjah, Upravnem sodišču, Vrhovnem sodišču in konec lanskega leta še na Ustavnem sodišču.
Na drugi strani pa je sodišče prejšnji mesec zavrnilo še zadnjo od petih tožb Telekoma proti ABMu. Kljub temu, da je Telekom pravnomočno izgubil že štiri tožbe, se bo pritožil tudi na razsodbo v tej peti tožbi. Kot je razvidno na spletnih straneh Ajpesa, je ABM marca uspešno (pravnomočno) zaključil prisilno poravnavo.

Telekom ne priznava
Kot je razvidno iz letnega poročila 2009 Skupine Telekom Slovenije, je proti samemu Telekomu v 51 tožbah vloženih skupno za 201 milijona evrov odškodninskih zahtevkov (oziroma v 68 tožbah za 305,5 milijona evrov proti celotni skupini). Tri največje tožbe, ki jih je sodišče začelo obravnavati v zadnjem mesecu, torej znašajo pretežni del 192 milijona evrov od 201 milijona evrov odškodninskih zahtevkov in vse so bile vložene leta 2007, med mandatom prejšnje uprave, ki jo je vodil Bojan Dremelj.

Še leta 2006 je bilo vseh tožb proti skupini samo za 11 milijonov evrov. Telekom v letnem poročilu izrecno ne priznava upravičenost treh največjih tožb, medtem ko je za ostalih 48 tožb v skupni višini dobrih 9 milijonov evrov naredil 9,7 milijona evrov rezervacij (oziroma 16,8 milijona evrov za celotno skupino za skupno 68 tožb).

Kaj še pesti Telekom Slovenija?
UVK je po 13 letih prejšnji mesec (aprila) dočakal razsodbo, in sicer v tožbi TS proti UVK, s katero je TS poskušal razveljaviti odločbo UVK, ki je ugotavljala Telekomovo zlorabo pri posebnih (cenejših) telefonskih številkah v letu 1996. Tedaj sta jih lahko uporabljala samo Siol in Arnes, ne pa tudi Siolova konkurenca. Denimo K2.net in Quantum, ki sta pridobila številke pri Upravi za telekomunikacije in sta izrecno zahtevala uporabo teh številk. Sodišče je potrdilo odločbo UVK, vendar je Telekom že napovedal pritožbo. Podjetje K2.net je bilo med tem že likvidirano, medtem ko ima podjetje Quantum menda še vedno možnosti za vložitev odškodninskega zahtevka.

UVK je v začetku aprila sprožil že drugi postopek proti Mobitelu zaradi ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja. V prvem postopku proti Mobitelu iz lanskega marca pa UVK ugotavlja, ali je Mobitel zlorabljal svoj prevladujoči položaj pri akciji Džabest (s katero je sicer "pridelal" že več desetmilijonsko izgubo). V obeh postopkih Mobitelu grozi, glede na novi zakon o varstvu konkurence, globa v višini do 10 % letnih prihodkov od prodaje).

Sinfonika ima proti Telekomu še eno manjšo tožbo iz leta 2004, ki jo je vložilo podjetje Telego, v višini 350 tisoč evrov. Zadnja sodna obravnava je bila napovedana, a preklicana pred dvema letoma junija 2008. Sinfonika je poizkusila tudi s kazensko ovadbo proti Petru Grašku, ki je bil v času afere centreks predsednik uprave TS, vendar je sodišče lansko leto ovadbo zavrglo (na prvi stopnji).

T-2 še čaka. Prejšnji mesec, 2. aprila, naj bi se začela glavna obravnava v 129,5 milijona evrov težki tožbi podjetja T-2 proti Telekomu Slovenije. Obravnava je bila preklicana v zadnjem trenutku, ker se je sodnica Mateja Dobovšek hotela izločiti zaradi domnevnih pritiskov v medijih (januarja smo v sobotnem Žurnalu prvi zapisali, da se v zadevi tri leta po vložitvi tožbe ni še nič zgodilo, sodišče pa njene izločitve sicer ni sprejelo, je pa potem sprejelo predlog tožeče stranke T-2 za izločitev sodnice in je imenovalo novega sodnika, Gregorja Collautija, ki pa se bo moral najprej seznaniti z obsežnim spisom več tisoč strani).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.